V Maroku ukazovali teplomery prvýkrát vyše 50 stupňov Celzia

NETKY.SK • 14 August 2023, 09:02 • 2 min
V Maroku ukazovali teplomery prvýkrát vyše 50 stupňov Celzia

Obrovské teploty sužujú už aj štát severnej Afriky

slovakia

left justify in out

Katastrofické scenáre tohtoročnej letnej sezóny nemajú konca. Po rozsiahlych požiaroch, ktoré už zachvátili mnohé štáty, nastúpili zničujúce povodne, z ktorých sa obyvatelia stále spamätávajú. Zostali im len oči pre plač nad zmarenými ľudskými životmi a zničenými domovmi. V niektorých krajinách už horúčavy vystúpili do šialených výšok. Ani na Slovensku nie sme od "trópov" ušetrení. Čo však zažívajú na severe Afriky, je doslova boj o život. Nedávno sa mestom Marrákeš prehnala púštna búrka. Hurikán zničil stromy, poškodil obchody aj verejné a súkromné priestranstvá.

 

Teploty v Maroku po prvý raz od začiatku vedenia záznamov prekročili 50 stupňov Celzia. Oznámila to v nedeľu meteorologická služba severoafrickej krajiny sužovanej vlnou horúčav. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP. Meteorologická stanica v pobrežnom meste Agadir na juhu krajiny zaznamenala nové národné maximum 50,4 stupňa Celzia v piatok, uviedlo marocké Generálne riaditeľstvo meteorológie.

Maroko zažíva toto leto sériu horúčav s rekordnými teplotami. Predošlú najvyššiu teplotu, 49,9 stupňa Celzia, namerali 13. júla. Súčasnú vlnu horúčav v krajine spôsobuje podľa meteorológov prílev suchého a horúceho vzduchu z juhu, ktorý vyhnal teploty o päť až 13 stupňov nad mesačný priemer.

V posledných dňoch došlo na severe Maroka k lesným požiarom. Predpovede počasia hovoria o miernom poklese teplôt v severných častiach severnej Afriky v najbližších dňoch, dodáva AFP. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies