Nesieťovým materským školám sa kráti čas na zápis do registra. Ak tak neurobia, prídu o príspevky

NETKY.SK • 6 August 2021, 07:05 • 2 min
Nesieťovým materským školám sa kráti čas na zápis do registra. Ak tak neurobia, prídu o príspevky

BRATISLAVA – Nesieťové materské školy majú desať dní na zápis do registra zariadení predprimárneho vzdelávania, ktorý im umožní získavať príspevok na vzdelávanie detí.

slovakia

left justify in out

Od septembra 2021 je povinné predprimárne vzdelávanie detí od päť rokov. Informovalo o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojom webe. 

 

 

Súkromné detské centrá sa musia registrovať

Novela koaličných poslancov, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová 8. júla, dáva nesieťovým zariadeniam dočasne možnosť zabezpečiť povinné predprimárne vzdelávanie do roku 2024.

 

img

 

Návrhom zákona sa tiež vytvoril register zariadení predprimárneho vzdelávania a upravilo sa ich financovanie poskytovaním príspevku na výchovu a vzdelávanie.

Ministertvo odporúča zaslať žiadosť o zápis do registra zariadení predprimárneho vzdelávania najneskôr do 15. augusta 2021, ak zariadenie plánuje poskytovať povinné predprimárne vzdelávanie od septembra.

 

Prečítajte si tiež: Predprimárne vzdelávanie bude možné dočasne poskytovať aj v „nesieťových“ zariadeniach

 

Zriaďovatelia musia splniť podmienky

V ďalších školských rokoch by mali záujemcovia zaslať žiadosť najneskôr do 30. júna kalendárneho roku, aby príslušné zariadenie začalo poskytovať povinné predprimárne vzdelávanie od 1. septembra 2022 a od 1. septembra 2023.

Zriaďovateľ zariadenia vypísanú žiadosť o zápis do registra zariadení predprimárneho vzdelávania zašle ministerstvu buď cez eschránku, poštou, alebo osobne do podateľne.

 

img

 

Tiež odovzdá originál alebo overenú kópiu rozhodnutia príslušného Regionálneho úradu verejného zdravotníctva o uvedení priestorov zariadenia predprimárneho vzdelávania do prevádzky a program povinného predprimárneho vzdelávania.

 

Ten by mal byť v súlade s princípmi a cieľmi výchovy a vzdelávania, a so štátnym vzdelávacím programom pre predprimárne vzdelávanie.

 

Odovzdať musí aj originál alebo overenú kópiu dokladov, ktoré preukazujú personálne zabezpečenie. Zamestnanci by mali spĺňať kvalifikačné predpoklady na výkon pracovnej činnosti učiteľa materskej školy.
 

Mohlo by vás zaujímať: Rodičia si môžu vydýchnuť! V parlamente prešla novela zákona o predprimárnom vzdelávaní



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies