Inštitúcie EÚ sa dohodli na obmedzení ďalších päť karcinogénov na pracovisku

NETKY.SK • 29 Január 2019, 16:31 • 2 min
Inštitúcie EÚ sa dohodli na obmedzení ďalších päť karcinogénov na pracovisku

BRUSEL - Vyjednávači Európskeho parlamentu, Rady EÚ a Európskej komisie dospeli v utorok k predbežnej dohode o treťom návrhu eurokomisie na rozšírenie zoznamu uznaných karcinogénnych chemikálií na pracovisku.

slovakia

left justify in out

Exekutíva EÚ v správe pre médiá upozornila, že vďaka tomu sa smernica o karcinogénoch a mutagénoch bude vzťahovať na päť ďalších karcinogénnych chemikálií.

 

Podľa eurokomisárky pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenovej tri po sebe nasledujúce aktualizácie smernice o karcinogénoch a mutagénoch znamenajú v praxi "zásadný krok" pre ochranu európskych pracovníkov pred najväčším tichým zabijakom na pracovisku: rakovinou.

 

"Dohodou o treťom návrhu Európskej komisie sa zlepšia pracovné podmienky pre viac ako milión pracovníkov EÚ a zabráni sa viac ako 22.000 prípadom chorôb súvisiacich s prácou. Vytvoria sa tak zdravšie a bezpečnejšie pracoviská, čo je hlavnou zásadou európskeho piliera sociálnych práv," vysvetlila komisárka.

 

img

 

Medziinštitucionálna dohoda zabezpečí napríklad lepšiu ochranu pracovníkov pri výrobe nikel-kadmiových batérií, pri tavení zinku a medi, v laboratóriách, v odvetviach elektroniky, ale aj v pohrebníckych a balzamovacích službách, v stavebníctve, zdravotníctve, pri výrobe plastov a v recyklačných sektoroch.

 

Komisia v apríli 2018 navrhla pridať na zoznam 21 látok, ktoré boli obmedzené, alebo pri ktorých bolo navrhnuté obmedzenie, ďalších päť karcinogénov: kadmium a jeho anorganické zlúčeniny; berýlium a anorganické zlúčeniny berýlia; kyselina arzeničná a jej soli, ako aj anorganické zlúčeniny arzénu; formaldehyd a nakoniec 4,4'-metylén-bis-(2-chlóranilín) (MOCA).

 

Komisia pripomenula, že rakovina je v EÚ najčastejšou príčinou úmrtí súvisiacich s prácou – predstavuje 53 % všetkých úmrtí súvisiacich s prácou.

 

Dohoda bude predložená na schválenie veľvyslancom členských krajín pri EÚ (Coreper), ktorý funguje v rámci Rady EÚ a po jej odsúhlasení bude predmetom záverečného hlasovania v Európskom parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies