V Libanone schválil parlament novú vládu národnej jednoty

NETKY.SK • 28 December 2016, 12:17 • 2 min
V Libanone schválil parlament novú vládu národnej jednoty

BEJRÚT - Libanonský parlament vyjadril dnes dôveru novej vláde národnej jednoty pod vedením premiéra Saada Harírího.

slovakia

left justify in out

Nový kabinet podporilo 87 poslancov, štyria boli proti a jeden sa zdržal hlasovania, ktorého sa však zúčastnilo len 92 zo 128 členov zákonodarného zboru. Vytvorenie 30-člennej vlády národnej jednoty bolo oznámené 18. decembra. Zastúpenie v nej má väčšina libanonských politických strán a zoskupení vrátane militantného šiitského hnutia Hizballáh, ktoré dostalo dve ministerské kreslá.

 

Hlavnou prioritou novej exekutívy má byť ochrana krajiny pred dôsledkami občianskej vojny v susednej Sýrii. Podľa premiéra Harírího treba predovšetkým zachovať stabilitu v Libanone a hľadať medzinárodnú pomoc v otázke státisícov utečencov zo Sýrie.

 

Saad Harírí začal zostavovať nový kabinet v novembri po tom, ako dostal poverenie od novozvoleného prezidenta Michela Aúna, ktorý nastúpil do úradu 31. októbra. Funkcia hlavy štátu bola predtým neobsadená 29 mesiacov, keďže sa znepriatelené politické frakcie nedokázali dohodnúť na osobe nového prezidenta.

 

V Libanone žije približne 1,2 milióna sýrskych utečencov, čo je štvrtina obyvateľstva krajiny. Libanončania sú v otázke sýrskej vojny ostro rozdelení. Harírí je tvrdým kritikom vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada, zatiaľ čo Hizballáh vyslal tisíce svojich bojovníkov na jeho podporu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies