Najväčšie módne výstrelky vo fashion weeku v Paríži za posledných desať rokov

NETKY.SK • 8 Február 2024, 14:00 • 2 min
Najväčšie módne výstrelky vo fashion weeku v Paríži za posledných desať rokov

Paríž je hlavným mestom módy, ktoré nás neustále fascinuje a provokuje. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najväčších módnych výstrelkov, ktoré sme mohli vidieť na parížskom fashion weeku v posledných desiatich rokoch. Strapce, koža, farby, zvýraznené ramená, flóra, fauna, romantické a inovatívne výstrihy, metalické materiály, tartan - to je len niekoľko z trendov, ktoré odrážajú ducha doby.

slovakia

left justify in out

Paríž je neodmysliteľne spojený s módnym priemyslom a každoročne sa tu konajú dva týždne módy, ktoré predstavujú najnovšie kolekcie svetových návrhárov. Okrem prehliadok na mólnach sa však v Paríži odohráva aj ďalšia šou - tá na uliciach, kde sa prezentujú fashionisti a fashionistky z celého sveta. Ich outfity sú často originálne, odvážne, provokatívne a niekedy až šokujúce.

Pozrime sa spolu na niektoré z najväčších módnych výstrelkov, ktoré sme mohli vidieť na parížskom fashion weeku v posledných desiatich rokoch.

Strapce, koža a farby

Jedným z trendov, ktorý sa objavil na uliciach Paríža v roku 2022, boli strapce. Tieto ozdobné prúžky látky, ktoré pripomínajú perie, sa objavovali na bundách, kabátoch, šatách a dokonca aj nohaviciach. Strapce dodávali outfitom punc luxusu, drámy a pohybu. Niektoré fashionistky sa rozhodli skombinovať strapce s ďalším populárnym materiálom - kožou.

Kožené kúsky boli v tomto období veľmi vyhľadávané, a to nielen v čiernej, ale aj v rôznych farbách. Kožené šaty, nohavice, koženky či komplety vynikali svojou lesklou textúrou a vytvárali kontrast s inými látkami. Farby boli tiež dôležitým prvkom outfitov na parížskom fashion weeku. Ak sa fashionisti necítili na farebné oblečenie, aspoň si vybrali výraznú kabelku, ktorá bola módnou čerešničkou na torte

Zvýraznené ramená

V roku 2023 sa na parížskom fashion weeku ukázalo, že ramená sú novým erogénnym zónou. Mnohé návrhárske domy, ako napríklad Balenciaga, Mugler, Rick Owens, predstavili kolekcie, ktoré zdôrazňovali tvar a objem ramien. Niektoré modely pôsobili až futuristicky, iné zasa pripomínali siluetu z 80. rokov. Okrem ramien sa však na mólnach objavila aj iná téma - oslava flóry a fauny.

Návrhári sa inšpirovali prírodnými motívmi, ako sú kvety, listy, vtáky, motýle, zvieratá a dokonca aj hmyz. Tieto motívy sa objavovali ako výšivky, potlače, aplikácie, alebo ako celé kúsky oblečenia. Napríklad Alexander McQueen navrhol metalické šaty, ktoré pripomínali krídla motýľa, Balmain vytvoril kabát, ktorý bol poskladaný z rôznych zvieracích kožušín, a Marni predstavil kolekciu, ktorá bola inšpirovaná džungľou

Romantické a inovatívne výstrihy, metalické materiály, tartan

V roku 2024 sa parížsky fashion week niesol v duchu romantiky a inovácie. Návrhári sa snažili vytvoriť modely, ktoré by lichotili ženskému telu a zároveň by boli zaujímavé a originálne. Výstrihy a prestrihy boli jedným zo spôsobov, ako dosiahnuť tento efekt. Valentino, Nina Ricci, Schiaparelli a ďalší návrhári navrhli šaty, ktoré odhaľovali len toľko, aby to nepôsobilo vulgárne, ale zvodne a elegantne. Niektoré výstrihy boli asymetrické, iné zasa zdobené riasením, volánmi, mašľami alebo perličkami. Inovácia sa prejavila aj v použití metalických materiálov, ktoré dodávali outfitom lesk a šmrnc.

Metalické šaty, kabáty, topy, sukne a dokonca aj nohavice boli vidieť na prehliadkach Alexander McQueen, Rabanne, Vivienne Westwood a iných. Metalické materiály sa často kombinovali s inými textúrami, ako sú pleteniny, kožušiny, satén alebo ľan.

Tartan bol ďalším trendom, ktorý sa objavil na parížskom fashion weeku. Táto tradičná škótska vzorovaná látka sa používala na vytvorenie rôznych kúskov oblečenia, ako sú kabáty, sukne, nohavice, šaty, saky a dokonca aj topánky. Tartan sa často miešal s inými vzormi, ako sú pruhy, bodky, kvety alebo geometrické tvary. Návrhári, ktorí sa rozhodli použiť tartan vo svojich kolekciách, boli napríklad Acne Studios, Loewe, Louis Vuitton a ďalší.

Parížsky fashion week je vždy plný prekvapení, inšpirácií a zábavy. Módne výstrelky, ktoré sme mohli vidieť na uliciach i na mólnach v posledných desiatich rokoch, sú dôkazom toho, že móda je formou umenia, vyjadrenia a experimentovania. Každý rok sa objavujú nové trendy, ktoré odrážajú ducha doby, ale aj osobnosť a vkus každého jednotlivca. Paríž je a zostane hlavným mestom módy, ktoré nás neustále fascinuje a provokuje.

Zdroje:

https://diva.aktuality.sk/clanok/bnyw8rq/top-modne-kusky-priamo-z-ulic-pariza-inspiruju-ako-nosit-3-trendy-tohto-roka/

https://en.wikipedia.org/wiki/Fashion

https://diva.aktuality.sk/clanok/0K5oDpN/pohlad-na-najnovsie-trendy-uzatvoril-pariz-fashion-week-2023-bol-plny-tych-najvacsich-hviezd-aj-rafinovanej-zmyselnosti/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: vogue.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies