V Kremli uviedli, prečo zaviedli platby za plyn v rubľoch

NETKY.SK • 4 Apríl 2022, 12:39 • 2 min
V Kremli uviedli, prečo zaviedli platby za plyn v rubľoch

PETROPAVLOVSK-KAMČATSKIJ – Ruské úrady sa rozhodli previesť platby za plyn s nepriateľskými krajinami na ruble, aby si zabezpečili obchod, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v relácii Moskva.Kremeľ.Putin na televíznom kanáli Rusko 1.

slovakia

left justify in out

img

 

Novinár v otázke naznačil, že toto „rozhodnutie nebolo urobené preto, aby niekoho kleplo do nosa, ale preto, aby doláre a eurá prijaté za plyn neboli odobraté od Ruska“ – Peskov s tým súhlasil. 

 

„Čo sa stalo? Vidíme šialenstvo sankčných útokov – teraz sa vyvíja najväčší sankčný tlak v histórii na Ruskú federáciu. A okrem toho, ako viete, boli zatknuté naše devízové rezervy, ktoré sa nachádzali v iných krajinách,“ povedal.

 

To všetko podľa hovorcu Kremľa urýchľuje proces erózie svetovej rezervnej meny: čoraz viac krajín má pochybnosti o spoľahlivosti dolára a eura.

 

img

 

„Samozrejme, na pozadí tejto rastúcej nedôvery voči rezervným menám prezident predložil myšlienku, že v prvom rade je potrebné zabezpečiť riziká, aby sa nás znova nepokúšali okradnúť. A práve, zavedenie takejto platby v rubľoch, prechod na platby za najdôležitejšie komoditné položky. V tomto prípade hovoríme o potrubnom plyne,“ vysvetlil Peskov.

 

Zdôraznil, že odoberatelia plynu tak ako platili v eurách, tak budú platiť aj naďalej. „Zároveň však posledná platba pôjde predajcovi – Gazpromu – presne v rubľoch nákupom ruských rubľov za tieto eurá. Toto je zatiaľ prototyp systému, ale nepochybujem, že v budúcnosti bude rozšírený o nové produktové skupiny a bude zaberať čoraz väčší priestor v našich zahraničnoobchodných vzťahoch,“ dodal tlačový tajomník ruského prezidenta.

 

img

 

Peskov pripomenul, že Rusko nechce komplikovať život svojim zákazníkom, najmä preto, že si cení povesť spoľahlivého dodávateľa. „Preto bude všetko rýchle, jasné, zrozumiteľné. Ale treba to urobiť. Toto sú nové pravidla, ktoré treba dodržiavať. Aj keď ešte raz opakujem, pre európske firmy sa de facto nič nezmení, ale de iure to už bude iný systém,“ uzavrel tlačový tajomník.

 

Rusko prijalo zrkadlové opatrenia v reakcii na zvýšený sankčný tlak Západu na Moskvu a zmrazenie ruských aktív (približne 300 miliárd dolárov), obmedzením výberu kapitálu a predaja ruských cenných papierov zahraničnými protistranami. Vladimír Putin podpísal dekrét o prechode na ruble pri platbách za plyn pre nepriateľské krajiny. Nový platobný poriadok nadobudol účinnosť 1. apríla.

 

https://ria.ru/20220403/gaz-1781537976.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies