Najkrajšie miesta na Slovensku, kde sa toto leto môžete okúpať a schladiť

NETKY.SK • 11 Jún 2023, 09:00 • 2 min
Najkrajšie miesta na Slovensku, kde sa toto leto môžete okúpať a schladiť

Jazerá, priehrady, nádrže, tajchy.... Na Slovensku možno nemáme more, no stále sme krajina mimoriadne bohatá na vodu – či už vo forme liečivých prameňov, alebo rôznych vodných plôch. Ich krásu a rozmanitosť oceníme najmä v týchto mesiacoch, keď nie je uprostred horúceho dňa nič lepšie ako ponoriť sa do osviežujúcich vôd jazera.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tu je niekoľko najkrajších miest na kúpanie, kam môžete zamieriť, ak trávite dovolenku na Slovensku.

 

Palcmanská Maša

Dá sa odolať ponuke okúpať sa v raji?!... Vodná nádrž Palcmanská Maša takúto výsadu ponúka. Situovaná priamo uprostred nádhernej scenérie na rieke Hnilec je najväčšou nádržou na území Slovenského Raja. Nájdete ju pri obciach Mlynky, Dedinky a okrem neopakovateľnej prírody ponúka aj komplex rekreačných ubytovacích a športových služieb. Údajne ponúka jednu z najchladnejších vôd na kúpanie, takže ozaj to pravé osvieženie.

 

Banskoštiavnické tajchy

Klenot v strede Slovenska – banskoštiavnické tajchy vznikli pôvodne vďaka práci baníkov, ktorí tu vytvorili viac ako 66 poprepájaných vodných diel. Dnes z nich slúži na kúpanie 24 tajchov. Kúpanie či člnkovanie v nich ponúka okolitú prírodnú scenériu ako z rozprávky. Najznámejšie z nich sú Klinger, Počúvadlo, Richňava, Vindšachta.

 

img

Palcmanská Maša

 

Oravská Priehrada

Babičkou medzi slovenskými vodnými nádržami je určite Oravská priehrada, postavená na sútoku Bielej a Čiernej Oravy v rokoch 1941-1952. Okrem toho, že každoročne priťahuje stovky kúpaniachtivých turistov, je známa aj tým, že je situovaná na migračnej trase mnohých vodných vtákov, ktorých prítomnosť dotvára výnimočnú atmosféru tohto populárneho slovenského letoviska.

 

Šútovské jazero

Jedno z najkrajších miest na kúpanie nájdete na ceste medzi Ružomberkom a Martinom. Chvíľami sa vám bude zdať, že presne tu Winnetou a Old Shatterhand bojovali o poklad na striebornom jazere. Očarujúce prostredie, nádherne tyrkysová voda a impozantné skalnaté kulisy mu vyslúži tiež prívlastok „slovenské Plitvické jazerá“. Vďaka fotogenickosti jazera si tu urobíte zábery, ktoré vám budú závidieť. Pokochajte sa tunajšími vodopádmi, zvážte výlet na neďaleké Jánošíkove diery.

 

img

Banskoštiavnické tajchy

 

Sĺňava

Kto by nepoznal jedno z najznámejších a najvyhľadávanejších miest na kúpanie na Západnom Slovensku? Sĺňava pri Piešťanoch je najväčšou vodnou nádržou v širokom okolí a už z jej názvu je zrejmé, že jedným z jej bonusov je hojnosť priaznivých a teplých dní, ktoré tu možno stráviť. Na svoje si prídu milovníci vodných športov, môžete si tu vychutnať vyhliadkovú plavbu. Samozrejmosťou sú kvalitné služby, raritkou rezervácia Vtáčí ostrov s niekoľkými vzácnymi druhmi vtáctva uprostred nádrže.

 

Lom Beňatina

Toto čarovné miesto v okrese Sobrance neďaleko ukrajinských hraníc vzniklo zaplavením kameňolomu a ide naozaj o unikátnu prírodnú pamiatku. Ak sa sem vyberiete, vedzte, že sa nachádzate v najvýchodnejšie položenej travertínovej lokalite na Slovensku. Voda je tu čistučká, priezračná, no skôr pre tých, ktorí majú radi studenšie kúpanie.

 

img

Liptovská Mara

 

Liptovská Mara

Impozantné vodné dielo pri Liptovskom Mikuláši sa stalo zároveň obľúbenou letnou destináciou Slovákov. Pri jej výstavbe ako súčasti priehrad Vážskej kaskády bolo treba presťahovať viac ako 4 000 ľudí. Je to druhá najväčšia nádrž na Slovensku, okrem kúpania si tu prídu na svoje priaznivci vodných športov, či rybolovu. Môžete navštíviť neďalekú archeologickú lokalitu Havránok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies