Dovolenka na ostrove? 5 neprekonateľných destinácií v Európe, ktoré si aj vy zamilujete

NETKY.SK • 10 Júl 2023, 10:59 • 2 min
Dovolenka na ostrove? 5 neprekonateľných destinácií v Európe, ktoré si aj vy zamilujete

Ostrovy majú svoje nezameniteľné čaro a vlastný spôsob života a plynutia času, sú to miesta, kde sa dá ľahko zabudnúť na okolitý svet. Európa so svojím variabilným pobrežím je domovom najrôznejších ostrovov – od svojrázneho sopečného Islandu až po idylický grécky kúsok raja – Mykonos.

slovakia

left justify in out

Ak aj pre vás majú ostrovy to vzácne „čosi“ navyše, čo pridáva ostrovnej dovolenke príchuť skutočnej exotiky, stačí si vybrať jedno z množstva nádherných miest, ktoré pobrežie Európy ponúka. Či už ste plážový povaľač, aktívny turista, milovník romantiky, určite nájdete ostrov, stvorený práve pre vás.
Tu je niekoľko ostrovných inšpirácií od nás:

1. Korzika, Francúzsko – veľa slnka, najkrajšie pláže, skvelá kuchyňa

Úžasný ostrov medzi Francúzskom a Talianskom, známy svojou nádhernou prírodou, históriou aj romantickými mestečkami a dedinkami. Perla Stredozemného mora je preslávená aj ako rodisko Napoleona Bonaparteho, ktorého rodný dom (dnes zariadený ako múzeum) v Ajacciu môžete stále navštíviť. Turisti tento ostrov milujú pre jeho prívetivé počasie, je tu stále veľa slnka a akurát tepla. Má nádherné pobrežie (určite si choďte pozrieť útesy Calanques de Piana), pláže, hory a výbornú kuchyňu.

Jednoducho – Korzika ponúka všetko v jednom! Tunajšie pláže a zátoky sa považujú za najčistejšie a najkrajšie vo Francúzsku, nádherný je napríklad južný pás pobrežia medzi Porto Vecchio a Bonifacio. Ak budete v hlavnom meste Ajacciu, pustite sa odtiaľ atraktívnou turistickou trasou Napoleonova cesta. Za návštevu stojí aj historické romantické mestečko Calvi s janovskou citadelou. Tunajšia skvelá kuchyňa je zmesou toho najlepšieho z Francúzska a Talianska, prevládajú čerstvé morské plody, typické sú lokálne mliečne výrobky (ovčí syr brocciu), slávnym korzickým dezertom je fiadone – krémový tvarohovo-citrónový koláč. K tomu vyskúšajte nejaké dobré miestne víno alebo domáci likér.

Náš tip: Parc Naturel Régional de Corse – prírodný park, kde nájdete viacero vzácnych a ohrozených druhov rastlín aj živočíchov, napríklad muflóna či korzického jeleňa. Ponúka sa odtiaľto nádherný výhľad na okolité hory.

2. Mykonos, Grécko – ostrov kostolov, vodných mlynov, histórie aj pravého luxusu
Jeden z najobľúbenejších gréckych ostrovov v Egejskom mori, v centrálnej časti súostrovia Kyklady, o ktorom sa zvykne hovoriť, že tu nájdete naozaj všetko, čo si predstavujete pod ideálnou dovolenkou! Nájdete tu očarujúcu kykladskú architektúru, nádherné pláže, skvelé hotely a služby, grécku pohostinnosť, bohatý nočný život aj romantický a starobylý závan histórie ostrova. Mykonos rozhodne nemožno nazývať opusteným ostrovom, hoci má iba 10 tisíc obyvateľov, v lete sa počet ľudí na ostrove až strojnásobuje, ročne ho navštívia cca 2 milióny turistov. Ak chcete byť v centre tohto diania, jednou z trendy vyhľadávaných pláží je Psarou, alebo Paradise Beach. Viac pokoja nájdete na Agios Sostis.

Paradoxom je, že za svoj pôvab vďačí aj prísnym tradíciám. Dvere a okná museli byť kedysi natreté na modro, zeleno alebo červeno: námorníci natierali dvere na modro, poľnohospodári na zeleno a všetci ostatní na červeno. Táto tradícia sa udržala dodnes, biela farba domov zasa pomáha udržiavať chlad v letných mesiacoch. V meste Mykonos si choďte pozrieť pobrežnú promenádu – tzv. Malé Benátky a sadnite si do taverny na niečo dobré pri západne slnka. Choďte si pozrieť jeden zo 600 (!) kostolov ostrova, zájdite do archeologického múzea, kde nájdete vzácne artefakty z 9. stor. pred Kristom.

Náš tip: Dajte si piknik pri známych veterných mlynoch (Mykonos sa prezýva aj veterný ostrov) v zátoke neďaleko hlavného mesta.

3. Capri, Taliansko – najkrajšie námestíčko v Európe, limoncello aj romantika
Jeden z najznámejších a najoslavovanejších európskych, ale aj svetových ostrovov vôbec. Priezračné more, nádherné pláže, príroda a množstvo ďalších turistických atrakcií.
Jednou z najvyhľadávanejších je čarovná Modrá jaskyňa, no pozor, v hlavnej sezóne je tu riadna tlačenica! Našťastie, na Capri je mnoho iných zaujímavých miest, kam zájsť. Vyjdite si na najvyšší bod ostrova – Monte Solaro (590 m.n.m.) s výhľadom na skaly Faraglioni a časť Neapolského zálivu. Pešo vám to bude trvať cca hodinu, no môžete ísť aj lanovkou. Za návštevu stojí aj nádherný botanický park Augustove záhrady. Čo sa týka pláží, domáci vám určite poradia, že najlepšia je Punta Carena. V skutočnosti ide skôr o skalnatú zátoku – úžasné romantické miesto s krištáľovo čistou vodou. Klasickejším miestom na slnenie na brehu je Marina Piccola na juhu ostrova.

Náš tip: Autentickú atmosféru ostrova nasajete na námestíčku v strede ostrova  - La Piazzetta, alebo oficiálne – Piazza Umberto I. Je nielen geografickým, ale aj spoločenským centrom života ostrova, kde môžete nad dobrou kávou alebo limoncellom zažiť typický letný dovolenkový ruch.

4. Mallorca, Španielsko – spomienky na Churchilla, stopy Nadala a najkrajšie západy slnka
Vychytený ostrov zostáva dlhodobo jednou z najžiadanejších dovoleniek v Európe. Zafírovo modré pobrežie, dramaticky tvarované útesy, slnkom zaliate olivové háje, úžasné podnebie aj mnoho zaujímavých historických pamiatok. To všetko robí z Mallorcy ideálnu letnú destináciu.

Najväčší z Baleárskych ostrovov očarí už svojím hlavným mestom – Palma de Mallorca. Katedrála zo 14. storočia, zámok Bellver (oficiálne kráľovské sídlo, vychytená Palma City Beach. Ak hľadáte skôr romantiku, zablúďte do Deia. Rozprávková destinácia – dedinka s kamennými domčekmi a tyrkysovými vodami, lemovaná horami Tramuntana, kde môžete obdivovať tie najkrajšie západy slnka.

Mestečko Manacor je známe najmä ako rodisko Rafaela Nadala, Valdemossa je zasa podmanivé horské mestečko v obklopení mandľovníkov, s pôvabnými starobylými uličkami a slávnym chartuským kláštorom.

Náš tip: Ak chcete uniknúť davu turistov, zájdite si na najsevernejší bod ostrova – Cap de Formentor. Už samotná vyhliadková cesta sem, plná útesov, borovicových hájov, prírody a výhľadov je silným zážitkom. Odfoťte sa pri najvyššom majáku Baleárskych ostrovov, poseďte si na nádhernej pláži Platja de Formentor. Tieto miesta mal vraj rád aj Charlie Chaplin či Winston Churchill.

5. Island  - čierne pláže, lagúny z ľadu aj horúci kúpeľ pod nebom
Áno, sú aj takí, ktorí sa v lete túžia ísť skôr niekam schladiť a vonkoncom netúžia po preľudnených plážach. Európa okrem typických južných ostrovov ponúka aj celkom inú – zvláštnu severskú exotiku: Island, kde môžete v lete pozorovať polnočné slnko, kochať sa výhľadmi na majestátne sopky, ľadovcové lagúny, či čierne pláže. Nemajme predsudky – Island je naozaj nádherná a výnimočná krajina, kde sa dá zažiť veľa nezabudnuteľného.  Navyše, v lete sú tu naozaj dlhé dni a prijateľné počasie.

V Reykjaviku si určite sadnite do niektorej zo skvelých rybích reštaurácií. Ponorte sa do Modrej lagúny, kde nájdete najhorúcejšie vody na ostrove – vyhrievané bazény uprostred skál s termálnou vodou. Navštívte polostrov Stokksnes na juhovýchodnom pobreží s krásnou prírodou a horou Vestra-Horn. Zastavte sa pri vodopáde Skógafoss, či úchvatnej ľadovcovej lagúne Jökulsárlón.


Náš tip: Asi tri hodiny východne od Reykjavíku sa nachádzajú nádherné pláže s čiernym pieskom a skalnaté útesy Vik a Dyrhólaey.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies