Tipy na jesenné čítanie

NETKY.SK • 5 November 2019, 22:58 • 2 min
Tipy na jesenné čítanie

Šťastie dožičilo, aby bol výber tak žánrov, ako aj tém viac ako pestrý, avšak pre aké-také uľahčenie, sa k čitateľovi prináša aspoň zopár tipov.

slovakia

left justify in out

Vzduch je nasiaknutý melanchóliou jesene, a tak človek akosi prirodzene hľadá spôsob, ako presýtiť náladu tak, aby trpela nedostatkom nespokojnosti.

 

Spôsob, ako to dosiahnuť je, ako inak, závislý od povahy a rozmerov, do akých narástla najvýraznejšia potreba.

Pre toho, kto nepohŕda tajomstvami ukrytými v zákutí príbehov, sa núka jedinečnosť zážitku pri večernom čítaní knihy.

Šťastie dožičilo, aby bol výber tak žánrov, ako aj tém viac ako pestrý, avšak pre aké-také uľahčenie, sa k čitateľovi prináša aspoň zopár tipov.

 

Niektoré zahrejú viac ako šálka horúceho čaju, iné vykrivia kútiky úst do pobavenia, a, áno, nájdu sa i také, pri ktorých sa z oka vykotúľa drobná kvapôčka dojatia.

 

Emma Davies - Knižný klub slečny Lucy

 

Hlavnou hrdinkou je mladá Lucy, o ktorej sa, okrem iného, dá povedať, že je nesmierne dobrosrdečná. Ona sama sa takou nevidí, ale jej vlastnosť vyplýva z neustáleho trápenia sa pre starosti iných. Najväčšmi jej záleží na členoch knižného klubu, ktorý ona sama vedie.

 

Pokúša sa rozviazať jazyk tajnostkárskemu starému pánovi, o ktorom je celkom zrejmé, že viac ako čokoľvek iné, by mu ulahodilo práve počúvajúce ucho a súcitný pohľad.

 

Plní sen dievčine, ktorá zajtrajšok odkladá na pozajtra, a hoci je jej túžbou naučiť sa tancovať, poctivo skúša jednu výhovorku za druhou, len aby dala prednosť strachu z neúspechu.

 

Zasiahne i do stereotypu slobodnej matky, ktorá deň za dňom zväčšuje priepasť medzi ňou a kýmkoľvek, kto by rád prekročil z formalít do dôvernosti.

 

A napokon je tu i on, mladík, záhadný a povahou zaujímavý, ktorý sa potrebuje vymaniť z osídel rodiny.

Je to príbeh nežný i smutný, dramatický, ale aj s nádejou v dohľadne.

 

img

 

Jaime Jo Wright - Kliatba Misty Wayfairovej

 

Kniha má dve dejové línie. Kým v jednej sa predstavuje Thea Reedová ako opustená sirota, ktorá tvrdohlavo pátra po stopách matky na prelome 19. a 20. storočia, v tej druhej bojuje o sto rokov neskôr Heidi Laneová o miesto, kam by patrila, ba dokonca aj o zdravý rozum.

 

Obe dejové línie sa v pravidelných intervaloch striedajú, čím zvyšujú čitateľovo napätie. Jaime navyše do románu múdro a prezieravo zakomponovala i kresťanské posolstvo, vďaka čomu jej dielo nemožno považovať za plytké.

 

Thea urobí aj nemožné, aby odhalila záhadu a ochránila toho muža, ktorého nevednoprečo, okolie odsudzuje a v ktorého očiach je pochovaný toľký smútok.

 

Heidi sa vyrovnáva s tým, kým je alebo lepšie povedané, s tým, kým si myslí, že je. Obe sú od seba oddelené v čase, a predsa ich spája rovnaká otázka. Kto, dopekla, je Misty Wayfairová a prečo sa konečne neodoberie na večný odpočinok?

 

Kristína Ježovičová - Zakázaná príťažlivosť

 

Je odvekou pravdou, že pre ústa nie je nič také lahodné ako chuť zakázaného ovocia. Presvedčila sa o tom i Jana, ktorá po promócii a zdrvujúcom rozchode s milovaným mužom, nastupuje do prvej práce ako stredoškolská učiteľka.

 

Azda by konečne našla rovnováhu a sústredila sa na povinnosti, ktoré si vyžiadala profesia, keby jej ako žiak nebol pridelený ten, s kým si dovolila flirtovať na diskotéke.

 

Johny je na svoj vek vyzretý, myslím si dokonca, že je vyzretejší ako hlavná hrdinka a to mu dodáva na atraktivite. Čitateľka sa vonkoncom nebude čudovať, keď Jana neodolá a preplazí sa cez hranicu.

 

Knihe nechýba humor, ktorý dotvára či už Janina spolubývajúca (tej sa hádam nikdy nezatvoria ústa(, alebo aj všetečná suseda (tá zasa počuje hudbu tam, kde nijaká nie je).

 

Obzvlášť oceňujem zakomponovanú poéziu a do riadkov vsunutý hlbší význam, vďaka ktorému sa i tragédia zdá o čosi viac znesiteľná.

 

img

 

Agnes Martin-Lugand - Šťastie mi uniká pomedzi prsty

 

Nikdy nie je neskoro pustiť sa do niečoho, čo človeka prenesie bližšie k šťastiu. Iris to skúsila a vyplatilo sa. Hoci je už vo veku, ktorý sa nazýva stredný a povolanie úradníčky jej pomáha prispievať do domácnosti, zožiera sa pre niekdajšie sklamanie.

 

Odjakživa mala sklon k vášni pre módu. Navrhovanie, splietanie nití a hmatateľný výsledok, ach, ako veľmi by si želala získať povesť návrhárky.

 

Na prekvapenie i zdesenie rodiny, sa Iris rozhodne nasledovať sen a vydá sa do prostredia, v ktorom je móda paňou.

Iris vstúpi do víru intríg a ocitne sa priamo tam, kde namiesto citu preberá kontrolu moc. Nechýba ani jemná romantika a dejový zvrat. Štýl písania zaiste priklincuje hlbšie do kresla a prinúti ponocovať o čosi dlhšie ako zvyčajne.

 

Rachel Lippincott, Mikki Daughtry a Tobias Iaconis - Na pár krokov

 

Aké je to, keď choroba zasiahne mladosť? Aké ťažkosti so sebou prináša cystická fibróza?

 

Pre Stellu znamená cystická fibróza tvrdú disciplínu. Dodržiava, čo jej lekár stanoví, nikdy nevynecháva lieky, zachádza tak ďaleko, že natáča videá a oboznamuje s ňou verejnosť.

 

Má jediný cieľ - prežiť, kým jej nebudú transplantovať nové pľúca. Will je, naopak, rebel. Liečenie sa odmieta a v nemocnici je iba preto, lebo ešte nie je plnoletý. Akonáhle dosiahne vek plnej dospelosti, má v pláne cestovať a zdravotníctvu sa vyhýbať.

 

Ale keď sa oni dvaja stretnú a zlúčia sa dva protiklady, vznikne z toho nádherný príbeh. Ona poľaví, on pritvrdí. Ona zariskuje a on je ochotný venovať jej aj posledný dych. Iba pre ňu.

 

Na pár krokov obsahuje vážnu tému, avšak podanú s nadhľadom a láskavým humorom. Niekedy to bude aj bolieť, ale stojí to za to.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies