Pozor na podvodné zbierky pre Ukrajincov! Ako ich odhaliť?

NETKY.SK • 15 Marec 2022, 11:20 • 2 min
Pozor na podvodné zbierky pre Ukrajincov! Ako ich odhaliť?

BRATISLAVA - Kyberpodvodníci zneužívajú aj vojnu na Ukrajine. Kradnú osobné údaje aj heslá k bankovým účtom. Pred nárastom kybernetických útokov v tomto čase už varovalo Národné centrum kybernetickej bezpečnosti Slovenska.

slovakia

left justify in out

Škody spôsobené podvodníkmi eviduje aj poisťovňa Uniqa. Hlásenia sa týkajú najmä falošných zbierok, phishing mailov a podvodných sms, cez ktoré sa podvodníci dostali k osobným údajom a heslám k bankovým účtom.

 

img

 

Softvérové spoločnosti už varovali pred falošnými humanitárnymi zbierkami, ktoré vznikli krátko po začiatku konfliktu na Ukrajine a hoci sa zatiaľ objavili v zahraničí, predpokladá sa, že čoskoro dorazia aj na Slovensko. Bankové účty, na ktoré majú peniaze smerovať, sa preukázateľne nedajú spojiť s legitímnym subjektom a šíria sa najmä na sociálnych sieťach či prostredníctvom e-mailov.

 

Prečítajte si tiež: Poradca Volodymyra Zelenského predpovedal koniec vojny

 

„Ak chcete našim ukrajinským susedom finančne pomôcť, odporúčame urobiť tak len cez overené organizácie, ktoré majú v tejto oblasti dlhoročné skúsenosti,“ poradil manažér poistenia majetku poisťovne Zdeněk Hruška. Odborníci varujú, že základom podvodných mailov je vždy obsah, ktorý má v tomto čase vyvolať silnú emóciu, pre ktorú je obeť náchylnejšia kliknúť na nebezpečný link, alebo stiahnuť si do svojho zariadenia škodlivú prílohu.

 

img

 

Obrana je podľa poisťovne jednoduchá – nikdy neklikať na prílohy v podozrivých e-mailoch. Nikdy neposielať svoje platobné údaje, a to ani vtedy, keď niekto zavolá. Neoznamovať bankové autorizačné SMS kódy ani iným spôsobom neautorizovať platbu cudzej osobe. „Kontrolujte e-mailové adresy, odkiaľ vám správa prišla. Spravidla sa ukáže, že nejde o oficiálny kontakt odosielajúcej inštitúcie. Napovedať môže niekedy aj nedokonalá slovenčina. Kontrolujte správnosť webových adries. Dajte si pozor na nezvyčajné výzvy ohľadom využitia aktivačného kľúča vášho internetového bankovníctva alebo na podozrivé e-maily informujúce o zablokovaní vášho účtu,“ konštatovala poisťovňa.

 

Možno vás zaujme: Nemusíte ich vyhadzovať! Slovenská firma dokáže využiť staré batérie z elektromobilov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona