V krajinách postihnutých konfliktom nemá prístup k pitnej vode viac ako 180 miliónov ľudí

NETKY.SK • 2 September 2017, 14:07 • 2 min
V krajinách postihnutých konfliktom nemá prístup k pitnej vode viac ako 180 miliónov ľudí

BRATISLAVA - U detí žijúcich v krajinách postihnutých konfliktom alebo nepokojom je až štvornásobne vyššia pravdepodobnosť, že nemajú prístup k pitnej vode.

slovakia

left justify in out

Podľa organizácie UNICEF je v konfliktných regiónoch nedostatku vody vystavených viac než 180 miliónov ľudí. Agentúru SITA na to pri príležitosti Svetového týždňa vody, ktorý bol od 27. augusta od 1. septembra, upozornil tím UNICEF Slovensko.

„Prístup detí k bezpečnej vode a sanitácii, obzvlášť počas konfliktov a krízových situácií, je právo, nie privilégium,“ povedal riaditeľ programovej divízie vody, sanitácie a hygieny UNICEF Sanjay Wijesekera. „V krajinách sužovaných násilím, vysťahovalectvom, konfliktmi a nestabilitou musí byť najdôležitejší prostriedok na prežitie – voda – prioritou,“ dodal Wijesekera. Podľa nedávnej analýzy UNICEF a Svetovej zdravotníckej organizácie (World Health Organization - WHO) sú však ľudia žijúci v kritických situáciách až štvornásobne náchylnejší trpieť nedostatkom pitnej vody než zvyšok populácie. Z odhadovaných 484 miliónov ľudí žijúcich v kritických situáciách v roku 2015 chýbali 183 miliónom základné služby pitnej vody.

Najkritickejšia situácia je podľa UNICEF v Sýrii, kde potrebuje bezpečnú čistú vodu okolo 15 miliónov ľudí, z čoho je približne 6,4 milióna detí. Detský fond OSN zároveň pripomína, že v krajine je voda často používaná aj ako vojnová zbraň, keďže iba v roku 2016 boli civilisti najmenej tridsaťkrát úmyselne odrezaní od prístupu k vode, prípadne boli zničené, či znečistené ich studne.

V krajinách s hroziacim hladomorom, ako je severovýchod Nigérie, Somálsko, Južný Sudán a Jemen, akútne potrebuje prístup k bezpečnej vode takmer 30 miliónov ľudí, vrátane 14,6 milióna detí. Odhaduje sa, že tento rok bude podvyživených päť miliónov detí, z toho približne 1,4 milióna bude trpieť vážnou podvýživou. „V mnohých prípadoch boli vodné a sanitačné systémy cieľom útoku, zničené alebo ponechané bez opravy až do bodu kolapsu. Keď deti nemajú žiadny prístup k bezpečnej vode a zdravotný systém je v ruinách, podvýživa a potenciálne smrteľné choroby, ako cholera, nastupujú,“ pripomína Wijesekera.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies