V Rakúsku sprísňujú kontroly na cestách! Kto poruší protipandemické opatrenia, pokute sa nevyhne

NETKY.SK • 4 November 2021, 08:24 • 2 min
V Rakúsku sprísňujú kontroly na cestách! Kto poruší protipandemické opatrenia, pokute sa nevyhne

VIEDEŇ - Naši susedia zavádzajú pre vysoký počet infikovaných koronavírusom kontroly pri vycestovaní z jednotlivých regiónov. Ak sa ľudia nebudú vedieť preukázať platným covidpasom, budú čeliť sankciám či žalobám.

slovakia

left justify in out

Aktuálne sú v platnosti už v štyroch spolkových krajinách - Tirolsku, Štajersku, Hornom i Dolnom Rakúsku. Informovala v stredu agentúra APA.

 

Polícia hrozí žalobami

Znamená to, že pri opustení určitého rizikového okresu je nutné preukázať sa dokladom o očkovaní proti covidu, negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní ochorenia. Ťažiskom kontrol je preverovanie toho, či sú covidpasy pravé a nesfalšované, pričom policajti skenujú QR kódy týchto dokladov.

 

Kto sa pokúsi vycestovať so sfalšovaným dokumentom, môže počítať s trestným stíhaním. Tí, čo budú chcieť svoj okres opustiť bez potrebného dokumentu, sa budú musieť vrátiť späť a takisto ich bude riešiť polícia.

 

Mimoriadne silno zasiahnuté je Horné Rakúsko, kde prebiehajú kontroly už v 11 z 18 okresov. Sedemdňová incidencia nákazy sa tam pohybuje na úrovni 660,5 nakazených na 100 000 obyvateľov.

 

Rozšírenie kontrol medzi okresmi

Kontroly na hraniciach okresov v krajine zavádzajú vtedy, keď hodnota incidencie prekročí 500. V Dolnom Rakúsku je každodenne v nasadení vyše 100 policajtov, ktorí dohliadajú na dodržiavanie pravidiel.

 

V pondelok môže dôjsť k zavedeniu kontrol i v rozlohou najväčšom rakúskom okrese Liezen, nachádzajúcom sa v Štajersku, ako poznamenal jeho predseda Christian Sulzbacher.

 

Polícia bude podľa jeho slov cestujúcich kontrolovať na 15 miestach, pričom kontroly sa nebudú vykonávať na diaľniciach. Pri návrate do okresu sa kontrolovať takisto nebude, doplnil.

 

Vysoký nárast infikovaných

Rakúsko má už 4 dni za sebou vyše 5 000 nových prípadov nákazy, pripomína denník Kurier. V stredu hlásili za uplynulých 24 hodín 6 506 infikovaných, čo je počas štvrtej vlny pandémie zatiaľ najviac.

 

Najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie potvrdili v krajine vlani 13. novembra, keď pribudlo 9 586 nakazených. Po prvý raz od vypuknutia štvrtej vlny presiahol počet aktívnych prípadov nákazy hranicu 50 000.

 

Týždňová incidencia sa na celorakúskej úrovni pohybuje na hodnote 430,53. V Rakúsku pribudlo v stredu i 20 obetí covidu, čím ich celkový počet stúpol na 11 400.

 

Mohlo by vás zaujímať: Česko sprísňuje kontroly na hraniciach. Nezaočkovaní sa do krajiny len tak nedostanú!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies