Spáchal Epstein skutočne samovraždu?

NETKY.SK • 10 Január 2020, 21:00 • 2 min
Spáchal Epstein skutočne samovraždu?

V júli 2019 bol známy finančník Jeffrey Epstein odsúdený zo zneužívania neplnoletých dievčat a iných sexuálnych zločinov. Trest si mal odpykať v newyorskej metropolitnej väznici v cele s vysokým stupňom stráženia. O mesiac na to, spáchal údajne samovraždu.

slovakia

left justify in out

Posudok patológa

Lekár vo svojej správe uviedol, že Epstein spáchal samovraždu obesením. Patológovia však po 4-hodonovom skúmaní tela zistili, že by mohlo ísť o cudzie zavinenie. Doktor Michael Baden sa vyjadril, že proti samovražde hrajú "nezvyčajné pomliaždeniny", ktoré si všimol na Epsteinovom krku. "Nikdy som nevidel takéto tri fraktúry krku, pokiaľ obeť spáchala samovraždu obesením. Za posledných 40-50 rokov nemal žiadny samovrah takto dokaličený krk," vyjadril sa Baden.

 

img

 

Samovražedné sklony

Epstein mal vo väzení strach, že ho chce niekto zabiť. Miestne zdroje dokonca uvádzajú, že sa snažil platiť policajtom za svoju ochranu. Vláda USA však toto tvrdenie ihneď odmietla a predostrela, že obvinený mal samovražedné sklony už niekoľko týždňov po príchode do newyorského väzenia.

 

img

 

Spoluväžeň 

23. júla bol Jeffrey Epstein objavený vo svojej cele na podlahe s obrúskom z prestieradla okolo krku. Podľa oficiálnych informácii malo ísť o neúspešnú samovraždu, avšak Epstein tvrdil, že sa ho pokúsil zabiť jeho spoluväzeň, 52-ročný bývalý policajný dôstojník Nick Tartaglione, ktorý si odpykával trest za vraždu štyroch mužov. Jeho právnik však spojitosť s pokusom o vraždu Epsteina odmietol. Po tomto incidente sa personál väznice rozhodol, že pre samovražedné sklony už bude mať Epstein neustále prideleného spoluväzňa.

 

Veľa pochybení

Bývalá dozorkyňa a poradkyňa v newyorskej väznici však povedala, že v prípade smrti Jeffreyho Epsteina išlo o "zlyhanie na všetkých riadiacich úrovniach".

 

img

 

Dozorcovia

Známy finančník bol teda presunutý do svojej pôvodnej cely. Okrem iného mu pridelili aj nového spoluväzňa, avšak ten bol noc pred incidentom prepustený. Navyše podľa súdnych dokumentov nedostal nového spoluväzňa. Dozorca Tova Noel ho v osudný večer krátko pred 20:00 ešte doprovodil do cely. Spolu s druhým dozorcom Michaelom Thomasom však väzňa až do ďalšieho rána neskontrolovali ani raz, pričom tak mali spraviť každú polhodinu. Kamerový systém údajne zachytil ako počas smeny spia. Obaja boli po jeho smrti obvinení z falšovania dokumentov a sprisahania, ktoré malo viesť až podvodom voči vláde USA.

 

Nefunkčné kamery

Pri vyšetrovaní sa navyše zistilo, že kamerový systém, ktorý sledoval dvere do jednotlivých ciel, bol v tomto väzenskom bloku v osudnú noc poškodený.

 

img

 

Ďalšie zistenia

Doktor Baden okrem iného vyjadril aj svoje ďalšie pochybnosti ohľadom samovraždy. Slučka, ktorá sa našla na mieste činu, a ktorou sa mal údajne Epstein obesiť, sa nezhoduje s modrinami, aké by mala spraviť na jeho krku. Poranenia boli v strede krku nad rebrami, lenže pokiaľ by sa skutočne obesil, mal by ich pod čeľusťou. Mätúce je pre doktora aj to, že si väzeň spravil slučku z prestieradla, aj keď boli v jeho cele rôzne drôty a káble. Priam šokujúce je, že telo neostalo na mieste činu, dokonca údajne neexistuje ani žiadna snímka obeseného. Zákony v USA však jasne hovoria, že "v prípade samovraždy by sa malo postupovať rovnako ako pri trestnej činnosti, kde došlo k úmrtiu".

 

"Ľudia by si mohli myslieť, že môj názor na celú vec je zaujatý, pretože si ma najal Epsteinov brat. Nie je to však pravda. Mojou úlohou je nájsť pravdu," vyjadril sa Baden.

 

img

 

Dvere boli monitorované

Generálny prokurátor William Barr, ktorý sa tomuto prípadu tiež venoval, si preštudoval celý videozáznam. Podľa jeho slov nikto nevstúpil do oblasti, pritom sledoval zábery z kamier nad hlavným vchodom, ako aj nad vchodom do daného väzenského bloku.

 

Vývoj situácie

Okolo smrti Jeffreyho Epsteina sa objavuje až príliš veľa otáznikov. Následné súdne procesy tiež neprebehli úplne korektne a vyskytuje sa tu ďalšia séria otázok. Viac sa dozviete v ďalšom článku. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies