Mier za cenu straty územia? Ukrajinci uviedli, čo by mala urobiť vláda

NETKY.SK • 25 Máj 2022, 06:00 • 2 min
Mier za cenu straty územia? Ukrajinci uviedli, čo by mala urobiť vláda

KYJEV - Prieskum vykonal Kyjevský medzinárodný inštitút sociológie (KIIS). Aké boli názory občanov Ukrajiny?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Viac ako štyri pätiny Ukrajincov sú presvedčené, že ich krajina by sa v rámci mierovej dohody s Ruskom za žiadnych okolností nemala vzdať žiadnych svojich území. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

 

img

 

KIIS svoj prieskum uskutočnil v dňoch 13. – 18. mája na vzorke 2 000 ľudí. Až 82 percent účastníkov uviedlo, že nepodporuje územné ústupky, dokonca ani v prípade, ak by to viedlo k predĺženiu vojny a zvýšeniu ohrozenia nezávislosti Ukrajiny.

 

Desať percent respondentov považuje za prijateľné vzdanie sa územia s cieľom dosiahnuť mier. Osem percent účastníkov nie je rozhodnutých. Akékoľvek územné ústupky odmietlo 77 percent Ukrajincov žijúcich na územiach okupovaných Ruskom.

 

Prečítajte si tiež: V Mariupole našli pri odpratávaní 200 mŕtvych!

 

Ukrajinská vláda opakovane uviedla, že nemá v úmysle robiť Rusku akékoľvek územné ústupky, pripomína Reuters. Kyjev takisto tvrdí, že sa v súčasnosti neusiluje o prímerie napriek tomu, že to žiadajú lídri viacerých európskych krajín.

 

img

Mychajlo Podoľak

 

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v sobotu povedal, že v súčasnej situácii by sa akékoľvek ústupky obrátili proti Ukrajine, pretože Rusko by po akomkoľvek prerušení bojov zasiahlo ešte tvrdšie.

 

„Vojna sa (po akýchkoľvek ústupkoch) neskončí. Len bude na nejaký čas pozastavená,“ povedal v rozhovore pre Reuters v prísne stráženom prezidentskom úrade v Kyjeve.

 

Možno vás zaujme: Kyjev je pripravený na výmenu zajatcov. Čo žiada Zelenskyj od spojencov?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona