Podľa prieskumu už benzín predbehol naftu

NETKY.SK • 30 Január 2019, 13:47 • 2 min
Podľa prieskumu už benzín predbehol naftu

BRATISLAVA - V minulých rokoch dávali záujemcovia o zánovné aj jazdené vozidlá prednosť naftovým motorom pred benzínovými. Vlani však prišlo k zmene v prípade zánovných vozidiel, ktoré charakterizuje vek do štyroch rokov a počet najazdených kilometrov do 40 000.

slovakia

left justify in out

Vlani, ako ukázal monitoring Motototechny patriacej do skupiny AURES Holdings, ktorej súčasťou je aj sieť autocentier AAA Auto, vzrástol záujem o benzínové a alternatívne motory na úkor dieselových pohonov, ktorých ponuka klesla o 15 % oproti roku 2017.

 

img

 

"Slovenský trh je v porovnaní s ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky špecifický tým, že na ňom v prípade zánovných vozidiel prevládali autá na naftové pohony. Vlani však prišlo k zmene." 

 

Kým počet inzerovaných zánovných vozidiel s dieselovými motormi na Slovensku klesal, tých s benzínovými pribudlo o 5 %, stúpol i počet áut na alternatívne pohony. Najviac si v ponuke v tomto segmente polepšili elektromobily, ktorých bolo vlani o tretinu viac ako v roku 2017," vysvetľuje situáciu na trhu prevádzkový riaditeľ Mototechny Petr Vaněček.

 

Podľa neho pokles ponuky naftových áut kopíruje situáciu na trhu nových automobilov, kde rastú predaje benzínových pohonov. Zároveň odráža aj tlak Európskej únie na znižovanie emisií, čo sa lepšie darí práve s benzínovými motormi.

 

img

 

Spoločne s elektrickými pohonmi vzrástla aj ponuka hybridov, naopak, klesol počet vozidiel na LPG a CNG. Nárast elektromobilov a hybridov odráža aktuálny trend v automobilovom priemysle, keď na jednej strane automobilky investujú viac do vývoja a výroby elektromobilov a na strane druhej motoristi premýšľajú viac ekologicky. Navyše, aj ponuka a dostupnosť takýchto vozidiel rastie. Vlaňajšia ponuka inzerovaných zánovných áut medziročne klesla o sedem percent. 

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies