Turci a Francúzi nevedia nájsť spoločnú reč ohľadom situácie v Náhornom Karabachu

NETKY.SK • 30 September 2020, 17:25 • 2 min
Turci a Francúzi nevedia nájsť spoločnú reč ohľadom situácie v Náhornom Karabachu

RIGA - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu odsúdil "neuvážené a nebezpečné" vyhlásenia Turecka, ktoré podporuje Azerbajdžan v jeho snahe získať späť odštiepenecký región Náhorný Karabach.

slovakia

left justify in out

Turecko však vzápätí odpovedalo a obvinilo Macrona z podpory arménskej "okupácie" regiónu, kde sa v nedeľu ráno opäť rozhoreli smrteľné boje.

 

Macron sa vyjadril v lotyšskej Rige 
"Zachytil som politické vyhlásenia Turecka, ktoré sú podľa mňa neuvážené a nebezpečné," povedal Macron novinárom v lotyšskej Rige počas návštevy tohto pobaltského štátu. "Francúzsko naďalej mimoriadne znepokojujú tvrdé komentáre Turecka v ostatných hodinách, ktoré v podstate strhávajú preč akékoľvek zábrany Azerbajdžanu, pokiaľ ide o opätovné dobytie Náhorného Karabachu. To nebudeme akceptovať," dodal.

 

img

 

Podpora Arménska
Turecko považuje prevažne moslimský Azerbajdžan za svojho blízkeho spojenca, zatiaľ čo kresťanské Arménsko vníma ako historického nepriateľa. Macron však odkázal Arménsku, že sa v tomto konflikte bude angažovať a hájiť záujmy Jerevanu. "Hovorím Arménsku a všetkým Arménom, Francúzsko v tomto zohrá svoju úlohu," poznamenal 42-ročný rodák z Amiens.

 

Turci hovoria o podpore okupácie
Turecký minister zahraničia Mevlüt Čavušoglu pre štátnu tlačovú agentúru Anadolu uviedol, že Ankara nie je "kategoricky naladená protifrancúzsky", podľa šéfa tureckej diplomacie však Macronov prejav solidarity s Arménskom znamená, že podporuje okupáciu.

 

img

 

Rokovanie s Putinoma Trumpom 
Macron v Rige taktiež uviedol, že v dnešných hodinách bude ešte rokovať o napätí v Náhornom Karabachu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom predtým, ako bude o situácii informovať vedúcich predstaviteľov Európskej únie.

 

Boje
Smrteľné boje v oblasti predtým vypukli naposledy v roku 2016. Najnovšia séria konfliktov medzi Arménskom a Azerbajdžanom o Náhorný Karabach sa začala v nedeľu ráno, pričom každá strana pripisuje zodpovednosť za ne tej druhej.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rusi požiadali Turecko o upokojenie situácie, odpoveďou malo byť zostrelenie arménskeho lietadla

 

Arménsky premiér kontaktoval Putina pre napätie v Náhornom Karabachu

 

Náhorný Karabach sa otriasa v bojoch, nastalo stanné právo a mobilizácia armády

 

Dve strany konfliktu
Desaťročia trvajúci konflikt si vyžiadal už približne 30-tisíc obetí. Turecko v tejto oblasti výrazne podporuje Azerbajdžan, keďže s Arménskom má historicky zlé vzťahy. Arménsko má zas v konflikte podporu Ruska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona