V Jemene pokračovali boje napriek vyhlásenému humanitárnemu prímeriu

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 17:08 • 2 min
V Jemene pokračovali boje napriek vyhlásenému humanitárnemu prímeriu

SANÁ - Milície šiitského vzbúreneckého hnutia húsíov pokračovali dnes v bojoch po celom Jemene, a to i napriek prímeriu vyhlásenom saudskoarabskou koalíciou, informovali obyvatelia Jemenu i tamojšie médiá.

slovakia

left justify in out

Saudská Arábia a jej prevažne arabskí spojenci vedú vzdušnú ofenzívu voči šiitským, Iránom podporovaným vzbúrencom v Jemene, ktorí aktuálne kontrolujú rozsiahle časti Jemenu. Cieľom koalície je obnoviť vládu exilového prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. 


Päťdňové humanitárne prímerie vyhlásila saudskoarabská koalícia a začalo platiť v noci nadnes, minútu pred polnocou. Zámerom prímeria je umožnenie dodávok humanitárnej pomoci, zásob paliva, potravín a liekov. 


Rijád zastavil v dohodnutom termíne všetky nálety v Jemene. Takmer okamžite však vypukli pozemné boje v nepokojnom meste Taíz na juhu krajiny po tom, ako ho ostreľovali šiitskí povstalci. Pozemné zrážky sa rozpútali aj v okolí strategickej vojenskej základne al-Anad v susednej provincii Lahidž, v provincii Márib v strednej časti krajiny, ako aj v meste Taíz. 


Šiitskí povstalci ostreľovali podľa tlačovej agentúry Saba aj viacero obytných štvrtí v meste Dalea, zhruba 170 kilometrov severne od Adenu. Napriek vyhlásenému prímeriu sa v noci nadnes bojovalo aj v samotnom Adene. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies