V Strážskom sa začína výstavba nového kruhového objazdu

NETKY.SK • 28 Február 2023, 13:00 • 2 min
V Strážskom sa začína výstavba nového kruhového objazdu

KOŠICE - V meste Strážske sa zajtra spúšťajú stavebné práce súvisiace s vybudovaním okružnej križovatky. Nový kruhový objazd so spojovacími vetvami sa postaví na existujúcej priesečnej neriadenej križovatke ciest prvej triedy I/18 a I/74. Vodiči sa tak budú musieť pripraviť aj na čiastočné dopravné obmedzenia. Zmluvný termín realizácie je 12 mesiacov. Dielo pre Slovenskú správu ciest za 874-tisíc EUR bez DPH zrealizuje spoločnosť EUROVIA SK.

slovakia

left justify in out

Vďaka prestavbe križovatky a jej novému dopravno-technickému riešeniu sa dosiahne lepšia prehľadnosť a zlepší sa plynulosť prejazdu vozidiel. S tým súvisí aj zvýšenie bezpečnosti, zlepšenie komfortu účastníkov cestnej premávky a zníženie negatívnych dopadov na životné prostredie. Križovatka v centre mesta Strážske je v súčasnosti riešená ako úrovňová priesečná neriadená križovatka cesty I/18 v smere na Michalovce a Vranov nad Topľou, s cestou I/74 v smere na Humenné a miestnou komunikáciou na ulici Mierová. Vzhľadom na dopravný význam križujúcich sa komunikácií a vysokú intenzitu dopravy, tvorí križovatka v súčasnej podobe  prekážku v plynulej a bezpečnej jazde.

 

„Nový kruhový objazd bude mať vonkajší priemer 38 m a vnútorný priemer 24 m. Šírka stredového ostrovčeka bude 2 m a jazdný pruh na okruhu bude široký 6 m. Šírka pruhov na vjazde a výjazde z kruhového objazdu bude v jednotlivých vetvách od 3,5 do 4,5 m. Dve spojovacie vetvy, tzv. bypass, budú mať šírku jazdného pruhu 5,5 m. Všetky vetvy sa budú plynulo napájať na už existujúce cestné komunikácie,“ hovorí Simona Tančáková, PR manažérka a hovorkyňa spoločnosti EUROVIA SK.

 

Do novej okružnej križovatky budú vstupovať štyri ramená s deliacim ostrovčekom: cesta I/18 od Vranova nad Topľou, cesta I/18 v smere od Michaloviec, miestna komunikácia a cesta I/74 od Humenného. Budovanie  novej križovatky si vyžiada aj prekládku inžinierskych sietí. Medzi hlavné stavebné práce patrí konštrukcia vozovky a úprava vstupujúcich ramien ciest I/18 a I/74. Vybuduje sa prstenec okružnej križovatky, nový chodník pre peších, stredové ostrovčeky, deliace pásy a zrealizuje sa nové verejné osvetlenie. V mieste priechodu pre chodcov sa vytvorí bezbariérová úprava s varovným signálnym pásom.

 

„Všetkých účastníkov cestnej premávky prosíme o trpezlivosť, nakoľko stavebné práce si budú vyžadovať aj dopravné obmedzenia. O ich definitívnej podobe sa v týchto dňoch rokuje,“ dopĺňa Simona Tančáková. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies