Joe Biden varoval Vladimira Putina pred ekonomickými sankciami

NETKY.SK • 8 December 2021, 06:04 • 2 min
Joe Biden varoval Vladimira Putina pred ekonomickými sankciami

WASHINGTON - Americký prezident počas virtuálneho stretnutia s Putinom znova deklaroval svoju podporu ukrajinskej suverenite a teritoriálnej integrite, pričom vyzval na deeskaláciu napätia a návrat k diplomacii.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Joe Biden v utorok počas virtuálneho summitu varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred vážnymi ekonomickými sankciami v prípade ruskej invázie na Ukrajinu. Biely dom o tom informoval vo vyhlásení zverejnenom na svojej internetovej stránke. "Prezident Biden hovoril o hlbokom znepokojení Spojených štátov a našich európskych spojencov nad eskaláciou súvisiacou s ruskými vojskami obklopujúcimi Ukrajinu a dal jasne najavo, že USA a naši spojenci budú na prípadnú vojenskú eskaláciu reagovať silnými ekonomickými sankciami a ďalšími opatreniami," píšu vo vyhlásení.

 

img

 

Prezidenti hovorili aj o rusko-amerických vzťahoch a s nimi súvisiacich problémoch, ako aj o strategickej stabilite, kybernetických útokoch v súvislosti so softvérom ransomware, o Iráne a spolupráci pri riešení regionálnych otázok, uvádza Biely dom.

 

Prečítajte si tiež: Lídri piatich krajín vyzývajú Rusko na deeskaláciu napätia na hraniciach s Ukrajinou

 

Rokovanie Putina s Bidenom trvalo približne 2 hodiny. Biely dom pred jeho koncom informoval, že americký prezident plánuje po ukončení summitu telefonovať ešte s najvyššími predstaviteľmi Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska. "Lídri sa dohodli, že ostanú v úzkom kontakte v súvislosti s koordinovaným a komplexným prístupom ohľadom odpovede na zhromažďovanie ruských vojsk pri hraniciach Ukrajiny," uviedol Biely dom. V Európe totiž rastú obavy z vojny pre obvinenia Washingtonu a Kyjeva, podľa ktorých Rusko posilňuje svoju vojenskú prítomnosť blízko hraníc s Ukrajinou, čo vyvolalo obavy z možnej ruskej invázie. Moskva však tieto obvinenia odmieta, píše AFP.

 

img

 

Rakúska diplomacia vyhlásila, že rokovanie prezidentov prišlo v pravý čas, pretože je potrebné znížiť napätie na rusko-ukrajinskej hranici. "Deeskalácia na rusko-ukrajinskej hranici je nevyhnutne potrebná. Súčasná situácia je napätá a veľmi znepokojivá. Dialóg medzi Spojenými štátmi a Ruskom na najvyššej úrovni je dôležitý a prebieha v pravý čas," konštatovalo rakúske ministerstvo. Rezort diplomacie dodal, že pre Európsku úniu vo všeobecnosti a konkrétne pre Rakúsko je územná celistvosť Ukrajiny nespochybniteľná.

 

Možno vás zaujme: EÚ predĺžila sankcie voči Číne

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies