Múzeum v Kremnici pozýva na vernisáž výstavy Šumenie

NETKY.SK • 21 September 2023, 19:00 • 2 min
Múzeum v Kremnici pozýva na vernisáž výstavy Šumenie

KREMNICA - V galérii Národnej banky Slovenska - Múzea mincí a medailí v Kremnici sa v piatok (22. 9.) uskutoční vernisáž výstavy Šumenie, na ktorej predstaví svoju aktuálnu tvorbu desiatka absolventov niekdajšej kremnickej Školy úžitkového výtvarníctva (ŠÚV). Kolektívna výstava bude pre verejnosť prístupná do konca novembra.

slovakia

left justify in out

Kolektívna výstava Šumenie prezentuje desať autorov, ktorých spájajú spoločné roky štúdia v Kremnici. Na výstave sa predstavia výtvarníci, architekti, dizajnéri, ale aj zruční tvorcovia v oblasti alternatívnych druhov umenia. Viacerí z vystavujúcich našli po štúdiu uplatnenie v kreatívnych profesiách a venujú sa výtvarnej či dizajnérskej tvorbe, niektorí z nich i pedagogickej, organizačnej či kurátorskej praxi.

 

"Ambíciou výstavy je ukázať diapazón autorských prístupov od grafických diel cez ilustráciu, maľbu, sochárstvo, dizajn, autorský šperk až po realizácie v architektúre. Predstavený súbor vystavených diel je tak subjektívnym výberom prezentovaných autorov a ponúka ukážku diel rôznorodého zamerania od výtvarných artefaktov až po remeselné práce," uviedla šperkárka, kurátorka, teoretička umenia a zároveň vystavujúca autorka Mária Hriešik Nepšinská.

 

 

Škola, ktorá vzdelávala výtvarníkov, umeleckých rytcov, kováčov, zlatníkov či dizajnérov, mala v Kremnici dlhoročnú tradíciu. Pôvodne Stredná umelecko-priemyselná škola v Kremnici bola založená v roku 1966, neskôr fungovala aj pod názvom škola úžitkového výtvarníctva či škola umeleckého priemyslu. Svoju činnosť ukončila uplynulý školský rok, posledných viac ako desať rokov fungovala pod súkromným zriaďovateľom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR, Visit Kremnica Foto: Múzeum Kremnica
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies