Fake it till you make it: Hrané sebavedomie vám dokáže pomôcť v kariére či živote, pozor však na jeho trvanie

NETKY.SK • 6 December 2023, 20:43 • 2 min
Fake it till you make it: Hrané sebavedomie vám dokáže pomôcť v kariére či živote, pozor však na jeho trvanie

„Fake it when you make it“ je viac než len príslovie – vedci vykonali štúdie na túto tému. Je to horúci bod diskusie pre psychológov a sociológov, ktorí písali o stratégii „predstierajte, kým sa tým nestanete“. Takže stojí za to ponoriť sa do toho, čo majú povedať.

slovakia

left justify in out

Ak nemáte slušnú úroveň sebavedomia, väčšina ľudí vás bude prehliadať a mať pocit, že vám nemôžu dôverovať.

Buďte tiež opatrní, pretože niekedy predstieranie sebavedomia a sebadôvery môže viesť k skľučujúcemu správaniu, ktoré (ironicky) zaváňa neistotou. 

„Fake it till you make it“ nefunguje v každej situácii a musíte si dávať pozor, aby ste pri tom nestratili svoje autentické ja. Ale ak to urobíte správne, môžete pomocou tejto stratégie pretrénovať svoj mozog, prepracovať sa cez svoje obavy a začať byť osobou, ktorou ste vždy chceli byť. 

Spomínané „Fake it when you make it“ je viac než len príslovie – vedci vykonali štúdie na túto tému. Je to horúci bod diskusie pre psychológov a sociológov, ktorí písali o stratégii „predstierajte, kým to neurobíte“. Takže stojí za to ponoriť sa do toho, čo majú povedať.

Dôležitosť sebavedomia

Niektorí ľudia sa jednoducho rodia s dôverou. Dokážu sa s ľahkosťou obhajovať, dávať najavo svoje názory bez rozmýšľania a rozhodovanie je také prirodzené ako dýchanie. A vďaka tomu sa im darí na pracovisku, pretože, ako vám mnohí manažéri povedia, dôvera je neoceniteľnou vlastnosťou v každej kariére alebo odvetví.

Sebadôvera a sebaúcta sú rôzne, ale súvisia

Sebavedomie a sebaúcta nejdú vždy ruka v ruke. prečo? Hoci dôvera vo vaše schopnosti a zručnosti vás môže doviesť ďaleko, nemusí sa nevyhnutne premietnuť do pozitívnych pocitov o vašej identite alebo vlastnej sebahodnote. Môžete si byť istí svojimi schopnosťami v súvislosti s určitým predmetom (alebo dokonca s mnohými predmetmi), ale trpíte nízkou sebaúctou. To vysvetľuje, prečo existuje toľko ľudí, ktorí sa správajú sebavedomo, no na konci dňa pripustia, že sa cítia ako podvodníci alebo že nikdy nebudú dosť dobrí. 

Či už bojujete s nízkou sebadôverou alebo nízkou sebaúctou, práca na jednom vám môže pomôcť vybudovať druhé. Poznanie svojej hodnoty a toho, čo prinášate ľuďom a okoliu, zvyšuje vašu sebadôveru, zatiaľ čo dôvera vás uzemňuje v tom, kto ste a čoho ste schopní.

Práca a kolektívy

V dokonalom – alebo aspoň racionálnejšom svete – by tí najkvalifikovanejší ľudia stúpali najrýchlejšie,“ píše Baer. „Nový výskum však naznačuje, že na to, aby ste sa dostali vpred“ v práci, je rovnako dôležité vyzerať ako kompetentný.

Podľa profesorov obchodu Gavina Kilduffa (New York University) a Adama Galinksyho (Columbia Business School) spôsob, akým sa jednotlivci cítia alebo konajú pri vstupe do skupinového prostredia, bude formovať ich dlhodobý status v tejto skupine. Tí, ktorí začnú sebavedomo, budú asertívnejší, a teda budú pôsobiť schopnejšie – čo následne povedie k vyššiemu rešpektu medzi členmi skupiny v budúcnosti, hovoria profesionáli z biznisu

Dávajte si však pozor aby občasné hrané sebavedomie pomáhalo pri verejnom vystupovaní, prezentáciách či práci, no aby neskĺzlo do toxického sebavedomia, ktoré je falošné a spojené s egoizmom.

Toxické a zdravé sebavedomie - rozdiely

Ľudia s falošným, toxickým sebavedomím majú prehnaný pocit dôležitosti. Veria, že svet by sa mal točiť okolo nich. Sú presvedčení, že si zaslúžia špeciálne zaobchádzanie.

Ich postoj sa nesie v znamení "som lepší ako ty," chodia pyšní ako pávy.

Často čelia ťažkostiam vo veci prijímania druhých a empatia im je cudzia. Ľudia s falošným sebavedomým majú identitu, ktorá pochádza z materiálneho sveta. Často ide o peniaze, majetky a pracovné postavenie či tituly. Takisto ich často definujú dizajnérske tašky, oblečenie, prepychové autá a podobne. Takisto môže ísť o zdanlivo dokonalý zovňajšok.

Táto falošná sebadôvera je veľmi "hlasná," skutočné sebavedomie kričať nemusí. Ich prítomnosť je dominantná, nápadná, až "kričí". 

Takíto jedinci sú radi centrom pozornosti, ich obsesia však nie je zdravá. Potrebujú sa chváliť svojimi úspechmi a schopnosťami. 

Vo všeobecnosti sú to však oportunisti, ktorí sa snažia využiť každú šancu na to, aby stúpli v či už kariérnom alebo sociálnom rebríčku, no nezáleží im koho na tejto ceste pošliapu.

Zdroje:

https://www.foundit.in/career-advice/5-reasons-why-women-need-to-be-financially-independent/

https://design.org/fake-it-till-you-make-it/

https://www.scienceofpeople.com/fake-it/

https://thedreamcatch.com/5-telltale-signs-of-fake-confidence/

https://medium.com/illumination/false-confidence-can-be-seen-a-mile-away-and-what-real-confidence-looks-like-679aff86c489

https://www.realsimple.com/work-life/life-strategies/job-career/how-to-be-confident-at-work

https://openeducationonline.com/magazine/reasons-why-confidence-is-important/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: forbes.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies