V Javorovej doline našli bezvládne telo medvedice

NETKY.SK • 8 Jún 2023, 10:20 • 2 min
V Javorovej doline našli bezvládne telo medvedice

VYSOKÉ TATRY - Strážca Tatranského národného parku (TANAP) našiel počas víkendovej služby (3. - 4. 6.) v oblasti Javorovej doliny vo Vysokých Tatrách bezvládne telo medvedice.

slovakia

left justify in out

Ako informuje TANAP na svojej webstránke, samica zahynula zrejme po páde lavínovým žľabom. Pozornosť strážcu najprv upútal prenikavý zápach, ktorý sa šíril vyschnutým korytom lavínového žľabu pod Muráňom. "Naše domnienky o tom, že by sa neďaleko mohol nachádzať kadáver, potvrdil krúžiaci krkavec i obhliadka terénu," povedal vedúci oddelenia strážnej služby Správy TANAP so sídlom v Tatranskej Lomnici Róbert Javorský.

 

Medvedica ležala v nadmorskej výške približne 1600 metrov. Zhruba 200 metrov nad miestom nálezu sa nachádzali kusy srsti, ktoré podľa neho mohli nasvedčovať tomu, že na starom lesníckom chodníku došlo k vzájomnému stretu dvoch medveďov. "Keďže práve v tomto období vrcholí medvedia ruja, dá sa predpokladať, že medvedica prišla o život počas toho, ako sa pokúšala uniknúť pred samcom, ktorý sa s ňou chcel páriť," domnieva sa Javorský. Jej vek odhadol na približne päť rokov, s istotou to však určia až kraniometrické merania. Hlava medvedice skončila v laboratóriu Výskumnej stanice a Múzea TANAP v Tatranskej Lomnici, kde už zoologička odobrala vzorky na prípadné DNA analýzy. Lebka ostane súčasťou depozitára. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies