Prečo dal tréner boxu svojho syna na klavír?

NETKY.SK • 16 Október 2020, 10:41 • 2 min
Prečo dal tréner boxu svojho syna na klavír?

O zákulisí tréningu boxu sme sa rozprávali s trénerom a predsedom Box Clubu Lučenec Štefanom Bohinským, ktorý spolupracuje aj s Vladimírom "Draculom" Moravčíkom.

slovakia

left justify in out

Mike Tyson bol dobrý aj vďaka trénerovi Cusovi D'Amatovi, ktorý ho dokázal motivovať a psychicky s ním pracovať. Od trénera závisí, kam sa ten zverenec dostane?

V prvom rade je to o nastavení hlavy, tým chcem povedať, že šport ako taký je založený najmä na psychike, v boxe zvlášť. Chlapec môže byť pripravený na 100% fyzicky, ale pokiaľ psychika nie je v poriadku, nebude to fungovať. Obidva aspekty musia byť v súhre.

 

V praxi to znamená?

V praxi je potrebná pozornosť na rôzne faktory pri športových výkonoch na tréningu, či súťaži. Dobrý tréner vie odhadnúť potenciál a buď zvoliť iný prístup a začne so zverencom inak pracovať, alebo po nejakej dobe zváži, či je vhodný na tento druh športu.

 

img

 

Takže to dopredu vidíte.

Zo životných skúseností tak trochu vidíte dopredu podľa správania zverenca, či je v srdci šampión. Všetko ostatné je len tvrdá drina.

 

To sa aj ťažko oznamuje či vysvetľuje.

V športe je jedným z najdôležitejších faktorov správna motivácia. Pokiaľ absentuje, dieťa správne nikdy nenastavíte. Veľmi podstatné je aj vedieť odhadnúť, či zverenec má na to, aby tento šport robil aj súťažne, povedzme aj vrcholovo. Tam už je naozaj nutná spolupráca s rodičmi, ktorí vám s výchovou športovca pomáhajú. Tiež niekedy prichádza to zlyhanie u rodiča, ktorý si kompenzuje nedosiahnuté z detstva.

 

img

 

Možno si tým spĺňajú svoje neuskutočnené sny.

A ja som chcel mať z môjho syna klaviristu, ale je introvert, čiže nám zatajil všetky svoje koncerty. Ja mám veľmi rád hudbu, taktiež aj on, ale nefungovalo to. Je dobrým študentom, ide mu chémia a chce sa stať lekárom.

 

Tak skoro ste obrali svet o lekára či chemika.

Videl som, že sa necíti pohodlne pred publikom, tak jednoducho som ho nemohol nútiť nasilu, to by nemal ani jeden rodič a skôr dieťa podporiť v tom, čo samo chce. Vždy som chcel byť muzikant, miloval som rockovú hudbu, koncerty a všetko okolo toho a tak som si myslel, že by moje dieťa mohlo byť hviezda pri piane. Mýlil som sa.

 

 

img

 

Pokračovanie nabudúce.

Prečítajte si aj o tom, čím tento tréner dokázal "poblázniť" svojich zverencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies