Na Bratislavskom hrade sa dnes konala konferencia zoskupenia V4 a Japonska

NETKY.SK • 25 Apríl 2019, 15:37 • 2 min
Na Bratislavskom hrade sa dnes konala konferencia zoskupenia V4 a Japonska

BRATISLAVA - Lídri Vyšehradskej štvorky (V4) zdôraznili počas dnešných hodín, že spolupráca s Japonskom je nesmierne významná. Krajina vychádzajúceho Slnka navyše v tomto období predsedá aj medzinárodnej organizácii G20.

slovakia

left justify in out

"V čase krízy multilateralizmu je dôležité, aby sme v zásadných otázkach, ktorým čelia naše kontinenty, vedeli na medzinárodnej úrovni nájsť globálne riešenie, pretože v mnohých oblastiach nie je správne a nie je vhodné, aby sa prijímali lokálne, národné riešenia, ktoré neprispejú ku globálnej rovnováhe," vyjadril sa predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) na summite krajín V4 a Japonska na Bratislavskom hrade.

 

img

 

Predmetom diskusie boli i klimatické zmeny a spôsob, akým na ne Európa a Japonsko reagujú. Premiér pripomenul, že Slovenskú republiku a Japonsko spájajú spoločné témy predsedníctva vo významných svetových organizáciách. 

 

"Stabilný ekonomický rast posilňuje význam vyšehradských krajín v Európe a mnoho japonských firiem v nich umiestňuje svoje základne alebo pobočky," vyjadril sa premiér Japonska Šinzó Abe.

 

img

 

Premiér Pellegrini absolvoval pred samitom bilaterálne rokovanie s japonským premiérom Abem počas historicky prvej návštevy šéfa japonského kabinetu na Slovensku. Partneri ocenili najmä zmluvu o sociálnom zabezpečení, ktorá vstupuje do platnosti v júli.

 

img

 

Dobrým príkladom sú podľa jeho slov aj sila a stabilita automobilového priemyslu na Slovensku a firmy pôsobiace v Českej republike v oblasti robotiky, ako aj firmy v Poľsku i v Maďarsku.

"V tomto smere je potrebné povedať, že japonské firmy si veľmi rýchlo uvedomili, aký obrovský potenciál majú krajiny V4," povedal a dodal, že je dôležité ich oceniť a povzbudiť v rozvoji.

 

Český premiér Andrej Babiš zdôraznil, že krajiny V4 v rámci EÚ postupujú spoločne a majú jasné a rovnaké názory, napríklad v oblasti ilegálnej migrácie, budúceho rozpočtu EÚ, trhu EÚ a rozširovania EÚ, dvojakej kvality potravín a kohézie.

"My nie sme členské krajiny druhej kategórie a vystupujeme jednotne," povedal a dodal, že blok V4 môže v istých oblastiach byť príkladom pre ostatné krajiny EÚ. "Japonsko je zároveň v našej krajine druhým najväčším investorom a podieľa sa s nami na viacerých projektoch," uviedol premiér ČR.

 

img

 

Za poľskú stranu vystúpil na konferencii premiér krajiny Mateusz Morawiecki, ktorý spomenul dohodu o voľnom obchode medzi EÚ a Japonskom. Tá vstúpila do platnosti vo februári tohto roku.  "Takisto máme veľké očakávania od vyrovnávania nerovností v obchodovaní, čo je veľmi dôležité aj z pohľadu japonských investícií v Európe," uviedol. Krajiny V4 podľa neho takisto majú rovnaký prístup a sú schopné hovoriť jedným hlasom.

 

img

 

Maďarský minister financií Mihály Varga poukázal na výrazný hospodársky rast krajín V4. V kontexte globálnych výziev je podľa jeho slov dôležité posilňovať spoluprácu medzi V4 a Japonskom do budúcnosti.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies