Federálne orgány zažalovali Binance za nezákonné operácie a poškodzovanie zákazníkov

NETKY.SK • 27 Jún 2023, 08:49 • 2 min
Federálne orgány zažalovali Binance za nezákonné operácie a poškodzovanie zákazníkov

Federálne regulačné orgány zažalovali Binance, najväčšiu kryptoburzu na svete, obvinili spoločnosť, že prevádzkuje nelegálnu burzu v Spojených štátoch a zmiešava finančné prostriedky zákazníkov v hodnote miliárd dolárov. Komisia pre cenné papiere a burzu, hlavný regulátor Wall Street, tvrdí, že spoločnosť konala v „očividnom ignorovaní“ amerických zákonov o cenných papieroch. Za obžalovaného označila aj generálneho riaditeľa Binance Changpenga Zhaa.

slovakia

left justify in out

"Prostredníctvom 13 obvinení tvrdíme, že subjekty Zhao a Binance sa zapojili do rozsiahlej siete podvodov, konfliktov záujmov, nezverejnenia a vypočítavého obchádzania zákona," uviedol v pondelok predseda SEC Gary Gensler.
SEC tiež tvrdí, že Zhao a Binance zmiešali aktíva zákazníkov a niektoré dokonca previedli na subjekt ovládaný Zhao.
Sťažnosť ďalej tvrdí, že Zhao a Binance vedeli, že porušujú zákony USA.
CCO spoločnosti Binance v decembri 2018 bez okolkov priznalo inému úradníkovi pre dodržiavanie predpisov Binance, že ‚fungujeme ako fiktívna nelicencovaná burza cenných papierov v USA,“ uvádza sa v sťažnosti s odvolaním sa na riaditeľa spoločnosti pre dodržiavanie predpisov.
Hovorca Binance povedal, že spoločnosť berie obvinenia SEC vážne, ale domnieva sa, že obvinenia agentúry sú „neoprávnené“.
"Úctivo nesúhlasíme s tvrdeniami SEC, že Binance fungovala ako neregistrovaná burza cenných papierov alebo nezákonne ponúkala a predávala cenné papiere," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. "Vzhľadom na našu veľkosť a globálne uznanie mena sa Binance ocitla ako ľahký cieľ, ktorý sa dostal uprostred regulačnej ťahanice v USA."
Bitcoin, najpopulárnejšie krypto aktívum na svete a ochranca pre širší priemysel digitálnych aktív, v pondelok klesol o 6 % na 25 615 USD.
V pondelkovom tweete Zhao uviedol, že jeho tím je „v pohotovosti a zabezpečuje stabilné systémy vrátane výberov a vkladov“.
Na Twitteri tiež napísal číslo 4, jeho vlastnú skratku pre „Ignorovať FUD, falošné správy, útoky atď. (FUD znamená „strach, neistota, pochybnosti“ v krypto kruhoch.)
Binance už dlho tvrdí, že nepodlieha americkým zákonom, pretože nemá fyzické sídlo v Amerike. Zhao tvrdí, že ústredie spoločnosti je kdekoľvek v ktoromkoľvek okamihu, čo „odráža zámerný prístup k snahe vyhnúť sa regulácii“, podľa sťažnosti CFTC. Gensler tvrdil, že Zhao a Binance zavádzali investorov o kontrole rizika a že sa „pokúsili obísť americké zákony o cenných papieroch tým, že oznámili falošné kontroly, ktoré v zákulisí ignorovali, aby si mohli udržať na svojich platformách zákazníkov z USA s vysokou hodnotou“.
Žaloba SEC nasleduje po sťažnosti Commodity Futures Trading Commission zo začiatku tohto roka. Táto agentúra obvinila Binance a Zhao z porušovania zákonov USA o obchodovaní s derivátmi viacerými spôsobmi, vrátane údajného tajného koučovania „VIP“ zákazníkov v Spojených štátoch, ako sa vyhnúť kontrolám dodržiavania predpisov.
Binance zarába peniaze predovšetkým vyberaním poplatkov za kryptoobchody. Zhao založil spoločnosť v Číne v roku 2017 a neskôr sa presťahoval, aby sa vyhol zásahu čínskej vlády proti digitálnym aktívam.
Americké regulačné orgány zintenzívnili svoju kontrolu nad kryptoplatformami od pádu burzy FTX, ktorú založil Sam Bankman-Fried v novembri minulého roka. Predtým, ako FTX vyhlásila bankrot, nakrátko hľadala záchranné lano prostredníctvom svojho oveľa väčšieho rivala, Binance, ale dohoda bola rýchlo odvolaná, pričom Binance uviedla, že problémy FTX sú „mimo našej kontroly alebo schopnosti pomôcť“.
FTX je teraz v centre toho, čo federálni prokurátori nazvali jedným z najväčších finančných podvodov v histórii USA. Bankman-Fried sa priznal, že je nevinný vo viacerých bodoch podvodu a sprisahania a čaká na súdny proces. Viacerí jeho bývalí obchodní partneri sa priznali a spolupracujú s úradmi.

Originál článku si môžete prečítať tu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies