Pozrite si komunikáciu uneseného lietadla Ryanair s riadiacou vežou v Minsku. Piloti sa snažili zistiť, kto bombu nahlásil

NETKY.SK • 26 Máj 2021, 09:39 • 2 min
Pozrite si komunikáciu uneseného lietadla Ryanair s riadiacou vežou v Minsku. Piloti sa snažili zistiť, kto bombu nahlásil

MINSK – V nedeľu bolo donútené pristáť civilné lietadlo v metropole Bieloruska pod zámienkou bombovej hrozby. Cieľom však bol bývalý novinár Raman Pratasevič, ktorému v krajine hrozí doživotie alebo trest smrti.

slovakia

left justify in out

Posádka boeingu Ryanair, ktorá bola na základe informácií z riadiacej veže v Minsku upozornená na bombu na palube, si opakovane preverovala hlásenia. Keď jej bol potvrdený červený kód, súhlasila so zmenou trasy. Prepis komunikácie zverejnilo bieloruské ministerstvo dopravy. Informoval o tom portál novinky.cz. 

 

9:28 Pilot: Minsku, dobrý deň. RYR 1TZ, letová hladina FL390. Približujeme sa k bodu SOMAT.

9:29 Dispečer: Tu riadiace stredisko Minsk, dobrý deň. Máme radarový kontakt.

9:30 Pilot: Áno, ideme ďalej.

9:30  Dispečer: RYR 1TZ, pre vašu informáciu, my máme informáciu od špeciálnych služieb, že máte na palube bombu a tá by mohla byť aktivovaná nad Vilniusom.

9:31 Pilot: OK, RYT 1TZ, mohli by ste správu zopakovať?

9:31 Dispečer: RYR 1TZ, hovorím znova, že máme informáciu od špeciálnych služieb, že máte na palube bombu. Táto bomba by mohla byť aktivovaná nad Vilniusom.

9:31 Pilot: Rozumiem, prepínam.

9:31 Dispečer: RYR 1TZ, z bezpečnostných dôvodov vám odporúčame pristáť na UMMS (kód ICAO pre minské letisko).

9:31 Pilot: OK, rozumiem. Dejte nám náhradné...

9:32 Pilot: K tej bombe, ten priamy odkaz, od koho je? Kde ste o tom získali informácie?

9:33 Dispečer: RYT 1TZ, bezpečnostní služba letiska nás informovala, že dostali e-mail.

9:33: Pilot: Rozumiem. Od bezpečnostnej služby vilniuského letiska, alebo z Grécka?

9:33 Dispečer: RYR 1TZ, ten e-mail bol zaslaný viacerým letiskám. Ďalšia časť komunikácie je prerušená, pilot potom žiadal o kontakt a frekvenciu. Naďalej sa dožaduje informácie, odkiaľ hrozba prišla.

9:39 Pilot: Môžete znova povedať kód letiska IATA, ktorého vedenie nás odporučilo odkloniť?

9:39 Dispečer: Rozumiem, počkajte prosím.

9:39 Pilot: OK. Poskytnem vám (nezrozumiteľné)... Môžete znovu zopakovať kód IATA letiska, ktorého vedenie odporučilo nás odkloniť?

9:41 Dispečer: IATA kód je MSQ (kód letiska v Minsku).

9:41 Pilot: Môžete to zopakovať?

9:41 Dispečer: IATA kód je MSQ.

9:41 Pilot: MSQ. Rozumiem. Znova. Odkiaľ prišlo odporúčanie náš let do Minsku? Od koho prišlo? Od spoločnosti? Prišlo od odletového úradu, alebo od príletového?

9:41 Dispečer: RYR 1TZ, to je naše odporučenie.

9:41 Pilot: Hovoríte, že je to vaše odporúčanie?

9:41 Dispečer: RYR 1TZ, presne, presne.

9:44 Pilot: Potrebujem odpoveď, aký je to kód (nezrozumiteľné) – zelený, žltý alebo červený?

9:45 Dispečer: RYR 1TZ, hovoria, že kód je červený.

9:45 Pilot: Rozumiem, v tomto prípade požadujeme zostať na aktuálnej letovej hladine.

9:45 Dispečer: RYR 1TZ, rozumiem, držte pozíciu, udržujte sa na hladine FL390 do vášho smeru.

9:47 Pilot: RYR 1TZ vyhlasuje núdzový stav. Mayday, Mayday, Mayday. RYR 1TZ. Naším zámerom je odklon na letisko v Minsku.

9:47 Dispečer: RYR 1TZ, Mayday. Rozumiem. Počkajte na súradnice.

 

Na palube vypukla panika

Akonáhle piloti vyhlásili núdzový stav, dispečer im nahlásil súradnice, aby mohli pristáť na letisku v Minsku. Ako uvádza televízna stanica BBC, cestujúci začali panikáriť, pretože lietadlo začalo pozvoľna klesať, náhle však prešlo do prudkého klesaniazmenilo smer. Keďže netušili, čo sa deje, mysleli si, že má stroj poruchu. Až o 15 minút od manévrov ich pilot informoval, že let bol odklonený do Minska

 

Bieloruská vláda sa snažila hodiť bombovú hrozbu na radikálne hnutie Hamas. Jeho hovorca však tieto tvrdenia odmietol a označil ich za lži. 

 

Keď lietadlo s civilistami pristálo v Minsku, polícia prehľadala lietadlo, bombu však nenašli. Namiesto toho zatkli zakladateľa komunikačného kanála Nexta využívaný najmä opozíciou a odporcami Lukašenkovho režimu.

 

Prečítajte si tiež: V Bielorusku donútili pristáť civilné lietadlo. Lukašenko sa chcel dostať k opozičnému novinárovi

 

Agenti KGB na palube

Okrem mladého novinára Ramana Prataseviča zadržali aj jeho priateľku Sofiu Sapegovú, ktorá má ruské občianstvo. Moskva už Lukašenka vyzvala, aby ju okamžite prepustili na slobodu. Ak by sa tak však nestalo, Rusko je odhodlané hájiť jej záujmy. 

 

Ako píše portál RT, Sapegová je jedinou ruskou občiankou, ktorá sa nevrátila na palubu lietadla. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová odmietla akékoľvek špekulácie, že by spolu s cestujúcimi leteli aj agenti KGB, ktorí mali sledovať Prataseviča.

 

Podľa Zacharovovej v Minsku zostali traja bieloruskí občania, Pratasevič, Alexandra Stabredovová, ktorá ako sama uviedla, nie je špiónkov, a Sergej Kulakov. V Bielorusku ostal aj jeden Grék Zisis Jason, ktorý mal aj tak v pláne prísť do Minsku. 

 

Podľa šéfa Ryanairu Michaela O´Learyho, boli na palube tajní agenti. Ako neskôr povedal Pratasevič, ešte v Grécku sa mu zdal podozrivý jeden muž, ktorý sa pokúšal odfotiť jeho dokumenty

 

Včera Lukašenkov režim zverejnil video, na ktorom sa obvinený novinár priznal k organizovaniu demonštrácii proti vláde bieloruského prezidenta. Tiež uviedol, že je zdravotne v poriadku. 

 

Mohlo by vás zaujímať: EÚ chce tvrdo zakročiť proti Bielorusku. Nechce žiadne ich lietadlá vo vzdušnom priestore únie!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies