V Japonsku odštartovali kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami

NETKY.SK • 2 December 2014, 08:19 • 2 min
V Japonsku odštartovali kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami

TOKIO - Japonské politické strany odštartovali dnes kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 14. decembra.

slovakia

left justify in out

Na predvolebné turné po krajine sa už v prvý deň vydali stovky kandidátov. Japonský premiér Šinzó Abe si za prvú zastávku zvolil mesto Soma, ležiace neďaleko jadrovej elektrárne Fukušima, zničenej pri zemetrasení a cunami z marca 2011. Miestnym obyvateľom okrem iného prisľúbil pokrok pri likvidácii následkov tragédie spred vyše troch rokov.  
      

V prefektúre Fukušima začal svoju kampaň aj hlavný opozičný líder Banri Kaieda, predseda Demokratickej strany Japonska.  Abe rozpustil dolnú komoru parlamentu 21. novembra, dva roky pred riadnym termínom. Prostredníctvom predčasných volieb si chce zaistiť ďalší štvorročný mandát pre pokračovanie svojej "abenomiky", politiky zameranej na oživenie japonského hospodárstva. 
      

Vypísaním nových volieb chce Abe podľa japonských médií využiť momentálnu roztrieštenosť a nepripravenosť opozície, ktorá kritizovala načasovanosť tohto kroku. Očakáva sa, že Abeho Liberálnodemokratická strana síce vo voľbách stratí časť voličskej podpory, ale naďalej bude mať dostatok poslancov na pokračovanie vo svojom reformnom kurze.
      

Okrem ekonomickej problematiky sa vládne a opozičné strany sporia aj o bezpečnostné otázky a znovuzavedenie jadrovej energie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies