Dovolenka vám vie predĺžiť život: Prečo sú oddych a zmena prostredia nevyhnutné pre každého z nás

NETKY.SK • 19 December 2023, 23:55 • 2 min
Dovolenka vám vie predĺžiť život: Prečo sú oddych a zmena prostredia nevyhnutné pre každého z nás

Výskum ukázal, že voľno je dobré pre vaše fyzické a duševné zdravie, aj keď si nemôžete vziať celú dovolenku. Odborníci tvrdia, že ak si vezmete pol dňa voľna z práce alebo vypnete svoje zariadenia na hodinu, keď sa odmlčíte, vaše telo a myseľ sa môžu odpojiť a načerpať "nový dych".

slovakia

left justify in out

Keď je práca zdrvujúca a vaša rovnováha medzi pracovným a súkromným životom nie je v poriadku, je čas položiť si otázku: „Mám ísť na dovolenku? Dovolenka ponúka veľa zdravotných výhod, no existujú faktory, ktoré bránia ľuďom oddýchnuť si. 

Štúdie ukázali, že pauza od práce môže mať výhody pre fyzické a duševné zdravie. Ľudia, ktorí si berú dovolenku, majú nižší stres, menšie riziko srdcových chorôb, lepší pohľad na život a väčšiu motiváciu dosahovať ciele. 

Nevyhnutná pauza

Americkí pracovníci sú známi tým, že sú workoholici. Od marca 2020 si drvivá väčšina zamestnancov v USA skrátila, odložila alebo zrušila dovolenku. Ďalšia nedávna štúdia zistila, že 26 percent opýtaných si nikdy nezobralo dva týždne dovolenky naraz.

Centrum pre ekonomický a politický výskum zašlo tak ďaleko, že označilo USA za „národ bez dovolenky.“ Štúdia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zistila, že v roku 2016 zomrelo 745 000 ľudí na srdcové choroby a mozgovú príhodu v dôsledku dlhých hodín práce

Výskum zistil, že práca 55 a viac hodín týždenne bola spojená s o 35 percent vyšším rizikom mŕtvice a o 17 percent vyšším rizikom úmrtia na srdcové choroby v porovnaní s pracovným týždňom v trvaní 35 až 40 hodín.

Čerpanie dovolenky je nevyhnutné pre prežitie zamestnanca. Je to preto, že voľno v práci je neoddeliteľnou súčasťou pohody, trvalej produktivity a vysokého výkonu.

Benefity v kocke

Dovolenka je dôležitá z viacerých dôvodov. Po prvé, poskytuje nám príležitosť na odpočinok a načerpanie nových síl. Po období práce alebo štúdia potrebujeme čas na relaxáciu, zníženie hladiny stresu a starostlivosť o svoje fyzické a duševné zdravie. Dovolenka nám umožňuje oddýchnuť si, dopriať si dostatok spánku a venovať sa činnostiam, ktoré nám prinášajú radosť a relax.

Okrem toho dovolenka pomáha udržiavať zdravú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Dáva nám čas preskúmať naše záujmy, tráviť čas s priateľmi a rodinou a rozvíjať svoje osobné vzťahy. Umožňuje nám zúčastňovať sa aktivít, ktoré nás baví, spoznávať nové miesta a spoznávať rôzne kultúry.

Ukázalo sa, že dovolenka je tiež prospešná pre produktivitu. Keď si doprajeme čas na oddych a načerpanie nových síl, vrátime sa do práce s novou energiou a motiváciou. Po dobrej dovolenke sa často stávame sústredenejšími, kreatívnejšími a efektívnejšími. Dovolenka nám tiež dáva príležitosť zamyslieť sa nad našimi cieľmi a prioritami a možno aj stanoviť si nový plán do budúcnosti.

Únik od nekonečného stresu

Stres je skutočná fyziologická reakcia, pôvodne nám mala pomôcť a udržať nás v bezpečí. Uvoľňuje hormóny, ako je kortizol a epinefrín, na boj alebo útek, ktorý bol potrebný pre rané ľudstvo. V modernej spoločnosti však môže byť chronický stres pre naše telo deštruktívny.

Pravidelné prestávky (vrátane dovoleniek) a opustenie každodenného stresu (aj keď dočasne) nám dávajú prestávku od neustále vysokých hladín týchto hormónov a šancu na nápravu.

Inšpirácia nanovo

Keď si dovolíme relaxovať, dokážeme otvoriť kreatívne časti našej mysle, ktoré možno nie vždy používame každý deň.
Po návrate si môžete túto inšpiráciu priniesť späť so sebou a môžete nájsť nový/kreatívny spôsob, ako robiť veci alebo riešiť problém, ktorému ste čelili.

Život predlžujúci oddych

Fínska štúdia Helsinskej univerzity, ktorá sa začala v 70. rokoch, sledovala 1200 mužov počas 40 rokov. Všetci účastníci mali predispozíciu na kardiovaskulárne ochorenia. Štúdia dospela k pomerne prekvapivému zisteniu: Zistilo sa, že zvládanie stresu a dovolenka sú silno prepojené! Dovolenka vraj môže predĺžiť váš život.

V skutočnosti zistenia ukázali, že skupina, ktorá si pravidelne brala tri týždne a viac dovolenky, mala až o 37 % nižšie riziko úmrtia! Môže to znieť neuveriteľne, ale dostatočne dlhé a časté dovolenky vám skutočne môžu predĺžiť život...

Radšej menej než vôbec

Výskum ukázal, že voľno je dobré pre vaše fyzické a duševné zdravie, aj keď si nemôžete vziať celú dovolenku. Odborníci tvrdia, že ak si vezmete pol dňa voľna z práce alebo vypnete svoje zariadenia na hodinu, keď sa odmlčíte, vaše telo a myseľ sa môžu odpojiť a načerpať "nový dych".

„Dovolenky môžu byť vynikajúce pre duševné zdravie, pretože sú dokonalým odpojením od všetkého, čo sa deje,“ Marsha D. Brown, PhD, Florida- licencovaný klinický psychológ, povedal pre web Verywell.

Váš mozog tiež využíva výhody prestávky, keď ste na dovolenke, aj keď je to len krátka prestávka. Malá štúdia z roku 2018 naznačila, že dokonca aj to, že si oddýchnete od práce na štyri dni, môže ľuďom pomôcť vyrovnať sa so stresom.

Zdroje:

https://www.allinahealth.org/healthysetgo/thrive/importance-of-taking-a-vacation

https://www.forbes.com/sites/carolinecastrillon/2021/05/23/why-taking-vacation-time-could-save-your-life/

https://hr.mcmaster.ca/why-vacation-is-important/

https://www.hu.ma/blog/vacation-is-important

https://www.verywellhealth.com/why-are-vacations-healthy-7504200

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: holidayhypermarket.co.uk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies