V Izraeli bola objavená najdlhšia jaskyňa sveta

NETKY.SK • 28 Marec 2019, 10:12 • 2 min
V Izraeli bola objavená najdlhšia jaskyňa sveta

JERUZALEM - Izrael bude zrejme evidovaný v novej Guinessovej knihe rekordov z hľadiska nového objavu. Na území tohto štátu bola objavená najväčšia soľná jaskyňa na svete. Dostala už aj dokonca svoje vlastné pomenovanie, ktoré znie Malham. Komplex sa rozprestiera pod najväčšou horou Izraela Sodomou v dĺžke viac ako 10 kilometrov. Počas dnešného dňa informovala o tejto udalosti agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Jaskyňa Malham sa javí ako brána do neba. Steny sú celé biele, pretože síu pokryté soľou. Zo stropu visia ohromné stalaktitity. Vďaka geológovi Amosovi Frumkinovi sa stal tento komplex pod Sodomou, najväčšej hory Izraela, známym aj úre iných výskumníkov. Frumkin ešte v v 80. rokoch minulého storočia zmapoval dokopy 5 kilometrov tohto komplexu. Ako geológ založil Stredisko na výskum jaskýň na Hebrejskej univerzite.

 

 

V jeho výskumnej práci pred dvoma rokmi začal pokračovať Joav Negev, ktorého medzinárodný tím vedcov a geológov sa podieľal počas minulého aj tohto roku už na dvoch expedíciách. Pomocou špeciálnych laserov zistili, že dĺžka jaskyne je viac než desať kilometrov, čo odsunulo na druhé miesto dovtedajšieho držiteľa tohto rekordu - soľnú jaskyňu na iránskom ostrove Kešm.

 

 

Negev bagatelizoval význam prevzatia prvenstva od Iránu - úhlavného nepriateľa židovského štátu. Vyhlásil, že s tamojšími speleológmi si prostredníctvom sociálnych médií a vedeckých konferencií udržiava "excelentné vzťahy".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies