Cirkev, LGBT či NATO - čo bráni západnej kultúre v Gruzínsku?

NETKY.SK • 15 Júl 2021, 13:16 • 2 min
Cirkev, LGBT či NATO - čo bráni západnej kultúre v Gruzínsku?

MOSKVA – Minulý týždeň prerušený gay pochod v Gruzínsku viedol k politickej kríze v republike. Obhajcovia sexuálnych menšín kritizovali úrady za neposkytnutie bezpečnosti pri pochodovaní. Vládnucu stranu obvinili z odchýlenia sa od západných hodnôt, kde sú práva homosexuálov dôležitým prvkom.

slovakia

left justify in out

"Týždeň hrdosti" (séria hromadných akcií na ochranu práv LGBT komunít) sa koná každoročne na Západe uprostred leta. Krajiny uchádzajúce sa o členstvo v EÚ a NATO sa aktívne zúčastňujú na pochodoch homosexuálov. Medzi nimi aj Gruzínsko, ktoré už mnoho rokov čaká na integráciu do euroatlantických štruktúr.

 

Na tieto účely boli v krajine vytvorené mnohé NGO-s (non-governmental organisation), inými slovami mimovládky. Jednou z takýchto organizácií je "Tbilisi Pride". Hlavná myšlienka tvorcov je "cez propagáciu LGBT agendy posilňovať liberálne hodnoty a robiť z Gruzínska pravú európsku krajinu".

 

img

 

Diskusie o diskriminácii homosexuálov, lesbičiek, bisexuálov a transsexuálov zvyčajne nevychádzajú mimo médií a sociálnych sietí. Lenže tento rok sa gruzínski aktivisti za ľudské práva rozhodli usporiadať prehliadku homosexuálov v Tbilisi. Úrady s akciou súhlasili. "Tolerancia je súčasťou gruzínskej identity. Účastníci pochodu môžu slobodne vyjadrovať svoje názory", vyjadrila sa k prehliadke homosexuálov prezidentka Salome Zurabišviliová.

 

Premiér Irakli Garibashvili hovoril opatrnejšie. Konštatoval, že orgány činné v trestnom konaní nebudú schopné zaistiť bezpečnosť podujatia v centre mesta a navrhol ho presunúť do obytnej lokality na okraj mesta. Ale nie všetci LGBT aktivisti s tým súhlasili. Napokon sa pochod nekonal.

 

img

 

Napriek tomu sa ale zhromaždil dav proti homosexualite. Muži silnej postavy kričali, že Gruzínsko je pravoslávna konzervatívna krajina a nedovolia "európsku infekciu". Novinári, ktorí sa udalosti zúčastnili, boli ťažko zasiahnutí. Operátor súkromnej televíznej stanice TV Pirveli Alexander Lashkarev bol hospitalizovaný s otrasom mozgu – o niekoľko dní neskôr zomrel.

 

Bolo to cielené? 

Do ulíc okamžite vyšli nielen ochrancovia LGBT komunity, ale aj novinári, poslanci opozičných strán, bývali úradníci a apelovali na úrady, aby potrestali tých, ktorí toto celé vyprovokovali, a tiež zaistili bezpečnosť tlače. Na protestoch sa každý deň zúčastňujú aj podporovatelia hlavnej opozičnej strany "Jednotné národné hnutie". Poslanci strany sú presvedčení, že zakladateľ vládnucej strany "Gruzínsky sen", oligarcha Bidzina Ivanišvili, naschvál povolil pochod homosexuálov s cieľom rozdeliť spoločnosť a preložiť zodpovednosť na opozíciu.

 

Predseda vlády Garibašvili vyhlásil: "Nepokoje v Gruzínsku sú vyvolané protištátnymi silami. Konkrétne, utečenec a bývalý prezident Saakašvili ovláda média a má záujem o rozdelenie spoločnosti. Hlavným cieľom jeho priaznivcov je zvrhnúť vládu a násilím vrátiť moc. Dokonca aj tragickú smrť operátora využívajú na politické účely."

 

 

K pogromom sa vyjadrila Gruzínska pravoslávna cirkev – tá má v spoločnosti veľkú autoritu. Patriarchát je kategoricky proti takýmto pochodom a naďalej obhajuje kresťanské hodnoty. Homosexualita medzi nimi nie je. Predstavitelia cirkvi zároveň vyzvali na ukončenie násilia. Priaznivci LGBT komunity obvinili patriarchát zo spolupráce s úradmi. Protesty pokračujú.

 

"Rodina, deti, tradície, cirkev – sú tie najdôležitejšie pre Gruzíncov. Vždy to tak bolo. S nástupom Saakašviliho k moci, ktorý smeroval na Západ, museli sa dištancovať od cirkvi, pretože európske hodnoty nie sú vždy zlučiteľné s gruzínskym tradičným spôsobom života. Konzervatívci a liberáli majú rozdielny názor na LGBT aktivity. Preto je tu konflikt záujmov: vstup do EÚ a NATO alebo zachovanie duchovných väzieb", vysvetľuje Archil Sikharulidze, zakladateľ Gruzínskeho výskumného centra SIKHA Foundation.

 

img

 

Odborníci sa domnievajú, že politická kríza sa neskončí, kým úrady aj opozícia neuznajú, že gruzínska spoločnosť je rozdelená a rozpory podľa politológov nesúvisia s výberom medzi Európou alebo Ruskom. Pre samotných Gruzíncov je dôležité definovať svoje hodnoty a neodchýliť sa od nich kvôli politike.

 

Zdroj:  https://ria.ru/20210714/gruziya-1741136517.html

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies