V Haiti vypukla epidémia hmyzom prenášaného vírusu chikungunya

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 07:59 • 2 min
V Haiti vypukla epidémia hmyzom prenášaného vírusu chikungunya

PORT-AU-PRINCE - Hmyzom prenášaný vírus s názvom chikungunya sa rozšíril po celom území karibského štátu Haiti. Podľa tamojšieho rezortu zdravotníctva je dosiaľ potvrdených 1529 prípadov infikovania. Približne 900 z nich sa vyskytlo v západnej časti štátu, kde sa nachádza i metropola Port-au-Prince.

slovakia

left justify in out

Ako v utorok informovala agentúra AP, pred týždňom príslušné zdravotnícke úrady zaznamenávali iba 14 potvrdených prípadov tohto ochorenia. Príchod vírusu sa však očakával. V susednej Dominikánskej republike zaregistrovali najmenej 200 prípadov jeho výskytu.
      

Klinickými príznakmi ochorenia na vírus chikungunya sú vysoká horúčka, vyrážky po celom tele a bolesť kĺbov. Choroba je smrteľná iba v ojedinelých prípadoch. Vírus, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v Ázii a Afrike, po prvý raz v karibskej oblasti zaznamenali vlani v decembri na ostrove Sv. Martin.
      

Chorobu po prvý raz vedecky popísali v roku 1955 po tom, ako tri roky predtým vypukla na pohraničí Mozambiku a Tanganiky (terajšej Tanzánie). Spojené štáty plánovali vírus chikungunya zaradiť do svojho programu biologických zbraní; program bol však zrušený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies