V dedine pri Gaze pomáhali palestínskym deťom, Hamas ich upálil zaživa

NETKY.SK • 20 November 2023, 11:20 • 2 min
V dedine pri Gaze pomáhali palestínskym deťom, Hamas ich upálil zaživa

GAZA - Netiv ha-Asara je najbližšou izraelskou obcou pri Pásme Gazy. Pri vpáde ozbrojencov z Hamasu tam 7. októbra zomrelo 20 ľudí. Tí, ktorí prežili, stratili rovnako ako mnoho Izraelčanov ilúzie o tom, že by sa v najbližšom čase dočkali mieru.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Streľba a výbuchy z Pásma Gazy sú kulisou posledných dní u väčšiny obcí na juhu Izraela vrátane osady Netiv ha-Asara. Z dediny až k hraniciam Pásma Gazy je to pešo dve minúty. Mnohé Palestínčanov miestni poznali osobne a pomáhali im.

 

„Celý život vozili deti z Gazy a Palestínčanov do nemocnice a potom ich zase odviezli späť na hranice. A teraz ich upálili zaživa. Dvaja starí ľudia, ktorí vždy pomáhali,“ popísal Benny, obyvateľ osady Netiv ha-Asara. „Kryt je jediné, čo z domu zostalo. Mne to pripadá, ako keby sem hodili thermobarický granát. Hodíte ho dovnútra a razom tam je 3 000 stupňov Celzia. To nemôže nikto prežiť,“ povedal hovorca Izraelských obranných síl David Baruch.

Nie je prekvapením, že miestni preživší sú zatrpknutí, a to nielen voči teroristom. „Predtým sme rozlišovali medzi Palestínčanmi a Hamasom. Nanešťastie kvôli záberom, ktoré sme videli, mnoho tých vrážd a strašných činov, nevykonal iba Hamas, ale aj bežní ľudia,“ uviedla Hila Fenlonová, obyvateľka osady Netiv ha-Asara. Aj keď izraelská armáda má informácie o tom, že aj vstup bežných ľudí mohol byť organizovaný, pocity mnohých Izraelčanov to nezmení. „Bezpečnosť mojich detí je pre mňa najdôležitejšia. Ak musia zničiť všetkých teroristov, celú Gazu, aby boli moje deti v bezpečí, tak ja to vidím ako riešenie,“ povedal Benny.

 

Pri rozoznaní poplachu majú miestni doslova sekundy na to, aby sa schovali do krytu. „Máme asi tri alebo štyri sekundy. Takto sme žili posledných 22 rokov,“ povedala Fenlonová.

 

Niektorí miestni sa do osady Netiv ha-Asara aj napriek všetkému, čo sa stalo, chcú vrátiť. „Rozhodne sa sem vrátim späť, ale nie som si istá, že celá komunita to môže povedať s takým presvedčením ako ja,“ popísala Fenlonová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN Prima News, Foto: CNN Prima News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies