V ČR pôsobí 4000 militantných neonacistov, pribudne útokov na Rómov

NETKY.SK • 2 Marec 2012, 07:50 • 2 min
V ČR pôsobí 4000 militantných neonacistov, pribudne útokov na Rómov

V ČR pôsobí 4000 militantných neonacistov, pribudne útokov na Rómov - Krimi V Českej republike pôsobí približne 4000 militantných neonacistických aktivistov a tvrdé jadro tvorí podľa odborníkov asi 400 členov. Hrozí, že niektorí z nich by sa mohli uchýliť

slovakia

left justify in out

img

V Českej republike pôsobí približne 4000 militantných neonacistických aktivistov a tvrdé jadro tvorí podľa odborníkov asi 400 členov. Hrozí, že niektorí z nich by sa mohli uchýliť k terorizmu. Experti zastávajú názor, že môže pribudnúť útokov na Rómov, napísal dnes spravodajský portál iDnes.cz.
      Odborníci na extrémizmus v štúdii pre české ministerstvo vnútra uviedli, že neonacistická scéna je z hľadiska kriminality, aj tej násilnej, trvalou hrozbou. Približne päťdesiatstránkovú štúdiu spracoval kolektív autorov pod vedením politológa Miroslava Mareša.
      Experti popisujú v dokumente históriu, vývoj a súčasnosť neonacistickej scény, možné budúce riziká, nové smery vo vnútri hnutia, jeho ideologické východiská a symboliku.
      Odporúčajú tiež, ako sa preventívne brániť pred neonacizmom. Podľa odborníkov treba napríklad zlepšiť osvetu a pôsobenie na mladých ľudí v školách. V represívnej oblasti treba dôkladnejšie premieňať informácie z diania medzi neonacistami do podoby dôkazov, ktoré sa dajú použiť v súdnych procesoch.
      Autori správy ďalej uvádzajú, že od začiatku 90. rokov 20. storočia prešlo hnutie vývojom, keď sa väčšia časť neonacistickej "elity" vzdala imidžu skinheadov. Jadro dnes predstavujú zoskupenia slobodní nacionalisti a autonómni nacionalisti.
      Neonacistické hnutie má teda nový štýl a podľa odborníkov možno od neho v nasledujúcich rokoch očakávať rastúci počet individuálnych a ťažko odhaliteľných útokov na Rómov, ale aj to, že časť členov sa legálne vyzbrojí strenými zbraňami.
      Radikálne sa budú neonacisti podľa štúdie prejavovať nielen v otázke Rómov, ale napríklad aj v témach ako prisťahovalectvo a hospodárska kríza v Európe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies