Prekoná láska k dieťaťu závislosť?

NETKY.SK • 12 Marec 2021, 07:08 • 2 min
Prekoná láska k dieťaťu závislosť?

Malo by to byť jednoduché. Vybrať si medzi materstvom a závislosťou, by snáď ani nemalo byť predmetom premýšľania.

slovakia

left justify in out

Rozumný človek by určite povedal áno rodičovstvu, zatiaľ čo druhá možnosť by zostala iba ako niečo odsúdeniahodné a nemysliteľné.


Nejasná odpoveď


Život nikdy nie je ľahký a aj zdanlivo jasná otázka, môže mať nejasnú odpoveď. Annie je vášnivo zaľúbená do heroínu, jeho užívanie jej dáva rozhľad a odvahu. Je pre ňu všetkým, až kým sa nedozvie o prebiehajúcom tehotenstve. Dieťa má moc zmeniť doterajšie peklo na raj. Stačí sa len správne rozhodnúť.

 

img

 

Ale čo ak chcieť nestačí? Kelly Rimmer v románe Kým ťa nechám odísť vytvorila silnú hrdinku so slabosťou pre drogy. Namiešala zmes bolesti, nádeje a lásky. V jej príbehu však nezohráva kľúčovú úlohu láska romantická, nie, ona vyzdvihuje cit sesterský.

 

Smrť to zničila


Annie mala kedysi detstvo, ktoré by vystihovalo slovo dokonalosť. Rodičovská pozornosť bola silná, so staršou sestrou Lexie sa vždy dalo porozprávať a dokonca objavila náklonnosť k písaniu, čo znamenalo, že aj o budúce povolanie mala postarané.


Keď ale otec náhle zahynie, rodina sa rozpadne. Matka už nie je ako predtým, jej duševné rozpoloženie je odrazu krehké ako sklo. Obe dcéry sa ju snažia presvedčiť, že život sa ešte neskončil a môže im čo-to ponúknuť, ale ona nikoho nepočúva. Niet sa teda čo čudovať, že jej žiaľ využije neznámy muž, pod zámienkou nájdenia strateného šťastia ju vláka do osídel, a privedie ju do sekty.

 

img


Keby do pomýleného náboženstva vstúpila iba ona sama, azda by sa jej dalo odpustiť. Ona však núti i dievčatá, a tak kúsok po kúsku ničí Annie, stúpa jej na nevinnosť a vezme jej niekdajšiu radosť.


Nedá sa to napraviť


Pre Lexie, ktorá je staršia, existuje záchrana v podobe úteku. A ona ju aj využije, aby si vybudovala kariéru, viedla usporiadaný život a pokúsila sa poučiť z matkinej chyby. Ale Annie, tá musí trpieť niekoľko rokov príkoria, na ktoré je strašné čo i len spomínať, a keď aj pre ňu nastane chvíľa vhodná na útek, je už príliš neskoro, aby zabudla na minulosť.

 

img

 

Jej duša je totiž rozdrvená na prach, a hoci sa snaží z celej sily bojovať, napokon je jej jedinou útechou únik z reality. Závislosť potom narastá a narastá, sestra ju neustále zachraňuje a ona ju zasa donekonečna sklame. Je to kruh, ktorý sa nedá nazvať inak, ako začarovaný.


Kým ťa nechám odísť je čítanie, ktoré spôsobí obrovitánsky smútok, ale i tak by sa mu nemalo vyhýbať. V riadkoch je nielen problém, ale i liek. Napokon, keď sa to celé skončí, zostane nedefinovateľný pocit a túžba, aby bolo všetko inak.

 

img


Materstvo či závislosť?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies