Dopad vojny na Slovensko. Firma v Spišskej Novej Vsi prepustí do 160 zamestnancov!

NETKY.SK • 24 Marec 2022, 17:35 • 2 min
Dopad vojny na Slovensko. Firma v Spišskej Novej Vsi prepustí do 160 zamestnancov!

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - V závode, ktorý je súčasťou korporácie Nidec, pracuje momentálne približne 2 200 ľudí. Niektorí však prídu o prácu.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi z dôvodu prepadu dopytu v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine prepustí do 160 zamestnancov.

 

„Výroba u našich ukrajinských zákazníkov sa pre vojnu v podstate zastavila alebo prerušila. Čo sa týka Ruska, naše obchodné vzťahy s touto krajinou priamo alebo nepriamo ovplyvňujú súčasné a možné budúce sankcie zavedené v európskom a globálnom hospodárstve. Táto situácia vedie k poklesu dopytu a obmedzeniu našej výroby,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Embraco Slovakia Tomáš Kandra.

 

img

 

Samotný konflikt má podľa neho dosah na prepad dopytu na úrovni 10 až 15 percent. Zvýraznil tiež situáciu na trhu, ktorá bola poznačená zvýšenými nákladmi na výrobu kompresorov.

 

Prečítajte si tiež: Chýbajúce ruské hnojivá spôsobia problémy. Hrozí nám potravinová kríza?

 

Spoločnosť preto ukončí pracovný pomer s niektorými zamestnancami. „Ku koncu marca 2022 sa táto situácia dotkne približne 40 zamestnancov v skúšobnej dobe alebo so zmluvou na dobu určitú a ku koncu apríla 2022 ďalších 100 až 120 zamestnancov so zmluvou na dobu určitú. Keď dôjde k obnoveniu dopytu, spoločnosť bude prijímať zamestnancov,“ povedal Kandra.

 

img

 

Embraco Slovakia od apríla tiež dočasne zníži počet zmien vo svojom výrobnom procese. K tomuto rozhodnutiu dochádza podľa Kandru v súvislosti s aktuálnym dopytom po ich kompresoroch. Spoločnosť už pred začiatkom vojny na Ukrajine čelila vysokým nákladom spôsobených rastom cien materiálov a dopravy. V súčasnosti sa musí vyrovnávať aj s poklesom dopytu z Ruska a Ukrajiny a s tým súvisiacou turbulenciou na svetových trhoch.

 

Možno vás zaujme: Pacienti ohodnotili slovenské nemocnice. Pozrite sa, ako dopadli!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies