V Čile sa demonštruje proti súkromnému dôchodkovému systému

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 14:19 • 2 min
V Čile sa demonštruje proti súkromnému dôchodkovému systému

SANTIAGO - Desiatky tisíc Čiľanov sa zúčastnilo demonštrácií proti kontroverznému privatizovanému dôchodkovému systému. Demonštranti požadovali od socialistickej vlády prezidentky Michelle Bacheletovej zrušenie systému, ktorý manažujú súkromné fondy.

slovakia

left justify in out

Kritici tvrdia, že zo systému profitujú bohatí a chudobní Čiľania dostávajú dôchodky, ktoré sú nižšie, než je minimálna mzda. Systém bol zavedený v roku 1981 za vlády generála Augusta Pinocheta.

 

Organizátori protestov uviedli, že na demonštráciách vo väčšine čilských miest sa celkovo zúčastnilo vyše 2 miliónov ľudí, pričom len v hlavnom meste Santiagu ich demonštrovalo až 800.000. Čilská polícia tvrdí, že v hlavnom meste sa demonštrácie zúčastnilo 50.000 ľudí.

 

Čilský systém súkromných správcovských spoločností kedysi oceňovali trhovo orientovaní politici a ekonómovia po celom svete. Kritici však tvrdia, že z neho profitujú predovšetkým správcovské spoločnosti a bohatí, ale chudobní Čiľania dostávajú dôchodok menej než 400 USD (370 eur) mesačne.

 

Prvá vláda prezidentky Bacheletovej reformovala dôchodkový systém a znížila poplatky, ktoré si môžu súkromné správcovské spoločnosti účtovať.

 

(1 EUR = 1,0805 USD)

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies