Spojené štáty stoja vo venezuelskej kríze aj naďalej na strane Guaidóa

NETKY.SK • 30 Apríl 2019, 16:36 • 2 min
Spojené štáty stoja vo venezuelskej kríze aj naďalej na strane Guaidóa

WASHINGTON - V dnešných hodinách sa minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo vyjadril, že Spojené Štáty na čele s prezidentom Trumpom podporujú predsedu venezuelského Národného zhromaždenia Juana Guaidóa na rozdiel od jeho náprotivka, súčasného prezidenta krajiny Nicolása Madura.

slovakia

left justify in out

Rovnakého názoru je aj viceprezident Spojených štátov Mike Pence, ktorý odkázal všetkým Venezuelčanov, ktorí sa neboja vyjsť do ulíc, že USA je s nimi. Pompeo uviedol, že USA "plne podporujú" Guaidóovu výzvu na začiatok Operácie sloboda. Konštatoval, že Spojené štáty stoja pri venezuelskom ľude "v jeho hľadaní slobody a demokracie". Podľa neho demokracia nemôže byť porazená.

 

img

 

Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton vyzval venezuelské ozbrojené sily, aby "zostali aj naďalej stáť" pri Národnom zhromaždení a chránili ústavu krajiny a venezuelský ľud. Na Twitteri uviedol, že venezuelská armáda by mala stáť pri "legitímnych inštitúciách proti uzurpovaniu demokracie".

 

img

 

Biely dom len vyčkáva a dúfa, že nakoniec vyhrá v tomto spore demokracia. Bolívijský prezident Evo Morales vyzval prostredníctvom Twitteru latinskoamerické vlády, aby "odsúdili štátny prevrat vo Venezuele" a obvinil USA z "vyprovokovania násilia a smrti vo Venezuele".

 

 

Minister informácií Jorge Rodríguez sa tak vyjadril na Twitteri po tom, ako Guaidó vyzval na vojenské povstanie. Opozičný líder tak urobil vo videu, na ktorom bol obklopený ozbrojenými vojakmi na leteckej základni v Caracase.

 

 

V trojminútovom videu uviedol, že vojaci, ktorí vyšli do ulíc, budú chrániť venezuelskú ústavu. Začala sa posledná fáza plánu na "ukončenie uzurpácie" - zosadenie prezidenta Nicolása Madura, vyhlásil Guaidó, ktorý vyzval Venezuelčanov, aby išli do ulíc s cieľom zvrhnúť Madura.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies