Litovský diskár prekonal najdlhší svetový rekord v atletike mužov. Aký je tak najnovší rekord?

NETKY.SK • 18 Apríl 2024, 19:30 • 2 min
Litovský diskár prekonal najdlhší svetový rekord v atletike mužov. Aký je tak najnovší rekord?

Litovský diskár Mykolas Alekna prekonal svetový rekord v hodený disku, ktorý platil štyri desaťročia. Litovčan hodil 74,35 m a prekonal tak výkon Jurgena Schulta z roku 1986,čo bolo 74,08 m. Schultov prelomový výkon bol podľa portálu Olympics.com najdlhšie platným rekordom v atletike

slovakia

left justify in out

Podľa World Athletics bol Aleknov hod pôvodne nameraný na 74,41 m, ale neskôr bol upravený a čakalo sa na ratifikáciu.

Alekna sa do Ramony, kde sa mu podarilo pokoriť rekord, prišiel pochváliť najdlhším hodom sezóny - jeho predchádzajúci osobný rekord 71,39 m zo 6. apríla ho posunul na 10. miesto svetového rebríčka všetkých čias - a v tomto tempe pokračoval. Všetkých šesť jeho nedeľňajších pokusov prekonalo hranicu 70 m.

Litovský diskár sa narodil 28. septembra 2002 v Litve a už teraz patrí medzi popredných atlétov vo svojej disciplíne. V roku 2021 sa presťahoval trénovať do USA a vo veku 20 rokov sa stal najmladším atlétom, ktorý hodil viac ako 70 metrov. Je tiež dvojnásobným medailistom z majstrovstiev sveta a majstrom Európy z roku 2022.

Zdá sa však, že jablko nepadá ďaleko od stromu - Aleknov otec Virgilijus je totiž olympijským rekordérom v rovnakej disciplíne. Virgilijus v Aténach 2004 hodil 69,89 m. Litovčan je dvojnásobným majstrom sveta a olympijským víťazom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: CNN Foto: Mykolas Alekna / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies