5 ľudí obvinených z nepokojov pred kostolom po pobodaní asýrskeho biskupa v Austrálii + VIDEO

NETKY.SK • 24 Apríl 2024, 21:45 • 2 min
5 ľudí obvinených z nepokojov pred kostolom po pobodaní asýrskeho biskupa v Austrálii + VIDEO

Polícia obvinila najmenej piatich ľudí z účasti na násilnom proteste, ktorý vypukol pri kostole v austrálskom Wakeley po bodnutí asýrskeho biskupa, keď kázal.

slovakia

left justify in out

Na protest proti násilnému incidentu minulý pondelok po pobodaní biskupa Mar Mari Emmanuela z Wakeleyskej asýrskej cirkvi Krista Dobrého Pastiera prišlo pred kostol tisíce demonštrantov.

Demonštrácia vyústila do násila proti polícii a jej záchranným vozidlám. Polícia začala pátranie po každom, kto sa zapojil do akejkoľvek formy násilia proti policajným bezpečnostným silám a po tých, ktorí sa na proteste podieľali na iných súvisiacich zločinoch.

Po tom, čo vyšetrovatelia zverejnili zábery 12 rôznych mužov, o ktorých sa domnievajú, že boli zapojení do nepokojov, Australian Broadcasting Corporation uvádza, že 23-ročný Nikolaj Mikic sa tento týždeň prihlásil na policajnej stanici vo Fairfielde. Je štvrtým mužom obvineným z trestných činov súvisiacich s výtržníctvom. Po obvinení z výtržníctva a úmyselného pokusu o násilné vniknutie do objektu vystúpil na súde prostredníctvom videohovoru.

Údajná účasť obžalovaného je tam, kde je videný v CCTV, chytí sa rebríka a nastúpi s ďalšou neznámou osobou, aby sa vlámal do kostola, čo bol podľa polície pokus o vstup do kostola, kvôli hnevu, ktorý bol povstal v súvislosti s útokom na biskupa,“ povedala počas súdneho stretnutia seržantka Jacky Lozanoska.

Sudca Anthony Spence uviedol, že prípad obžaloby je „veľmi silný" a scény pred kostolom Církvi Dobrého Pastiera označil za „strašné".

Všetci sme videli, že došlo k nepokojom a bolo to hanebné," uviedol sudca Spence podľa ABC.

Veľa násilia proti polícii a policajným autám. ... Všetci sme to videli v televízii, rebrík. ... A on je obvinený, že je toho súčasťou."

Mikic počas svojho vystúpenia pred súdom nebol obvinený zo žiadneho trestného činu fyzického ublíženia policajtovi a nebol obvinený z poškodenia akéhokoľvek policajného vozidla.

Jeho obhajca argumentoval tým, že priamy prenos údajného teroristického útoku uprostred kázne biskupa Mar Mari Emmanuela „vznietil vášne“ zúčastnených členov komunity.

V prípade dokázania viny by Mikičovi hrozilo až 15 rokov väzenia. Prepustili ho na kauciu za podmienok, že sa bude musieť hlásiť na polícii trikrát týždenne, dodržiavať zákaz vychádzania a nemôže sa zúčastňovať žiadnych podujatí ani bohoslužieb v kostole Cirkvi Dobrého Pastiera. Jeho rodina zložila kauciu 10 000 dolárov.

Prokurátori požiadali súd, aby Mikičovi nepriznal kauciu pre napätie "v komunite". Seržantka Lozanoska tvrdila, že hoci bolo bodnutie nožom ohavným zločinom, vláda nemôže akceptovať takéto konanie.

Bola to mimoriadna udalosť... Veľa ľudí sa zúčastnilo s tými najlepšími úmyslami a potom sa to vymklo spod kontroly," povedal Mikičov právny zástupca. „Je taký mladý, nikdy predtým nebol vo väzbe. ...."

Medzi ďalšími obvinenými zo zločinov súvisiacich s nepokojmi bol aj 17-ročný mladík, ktorý sa v utorok ráno sám prihlásil na policajnej stanici vo Fairfielde, poznamenáva ABC. Mladého muža obvinili z výtržníctva, ničenia alebo poškodzovania majetku a držania nepovolenej pištole. Tínedžerovi zamietli kauciu a v stredu sa postavil pred súd pre mladistvých.

Traja demonštranti, ktorí boli predtým obvinení zo zločinov súvisiacich s nepokojmi, boli: Issa Haddad (28), Dani Mansour (19) a Sam Haddad (45). Všetkým bola umožnená  kaucia.

16-ročného tínedžera, ktorý pobodal 53-ročného biskupa Emmanuela, obvinili z trestného činu terorizmu. Jeho totožnosť nezverejnili.

V stredu úrady zatkli sedem tínedžerov obvinených z toho, že sú súčasťou extrémistickej siete, do ktorej patril aj 16-ročný tínedžer obvinený z pobodania v kostole, uviedla agentúra The Associated Press. Medzitým spoločný protiteroristický tím ešte v stredu vypočúval päť ďalších tínedžerov.

Podozriví boli považovaní za bezprostredné hrozby a zatknutia prišli, keď stovky policajtov vykonali 13 príkazov na prehliadku nehnuteľností v juhozápadnom Sydney.

Predpokladá sa, „že títo jednotlivci sa držali nábožensky motivovanej, násilne extrémistickej ideológie," uviedol pre médiá zástupca policajného komisára Nového Južného Walesu David Hudson.

Skupina, podľa neho, „predstavuje neprijateľné riziko a hrozbu pre obyvateľov Nového Južného Walesu a naše súčasné čisto vyšetrovacie stratégie nedokázali primerane zabezpečiť verejnú bezpečnosť."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: The Christian Post (www.christianpost.com), Foto zachytilo jedného z podozrivých z nepokojov. (www.abc.net.au)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies