Podľa NÚDCH ľuďom s poruchami príjmu potravy pomáhajú pri terapii aj psi

NETKY.SK • 5 Apríl 2024, 08:41 • 2 min
Podľa NÚDCH ľuďom s poruchami príjmu potravy pomáhajú pri terapii aj psi

BRATISLAVA - Pacientom s poruchami príjmu potravy pomáhajú v rámci terapie v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) aj psi. Canisterapiu realizujú v dennom stacionári na klinike detskej psychiatrie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) a NÚDCH. Pacientom má pomôcť zmierniť úzkosť či napätie, informovala hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

slovakia

left justify in out

"Táto forma terapie ich vie vtiahnuť do prítomnosti a uvoľniť napätie, ktoré prežívajú. Naši pacienti mávajú niekedy problém zostať v pokoji a prítomnosti, zahltení myšlienkami, často na jedlo, ktoré im spôsobujú nepohodu a úzkosť. Naším cieľom bolo zmierniť úzkosť a napätie, v čom nám tento projekt veľmi pomáha," poznamenal riaditeľ nemocnice Peter Bartoň.

Projekt sa realizuje v partnerstve so zdravotnou poisťovňou Dôvera. Jedno sedenie trvá 90 minút. Realizuje sa raz za dva týždne. "Na canisterapiu pacienti prichádzajú po desiate, teda v čase, keď ešte môže odznievať napätie a úzkosť z jedla. Aktivita sa končí pred obedom, keď už pacienti opäť môžu byť nepokojnejší, pretože z nasledujúceho jedla môžu mať obavy," dodala vedúca lekárka denného stacionára Ivana Fuseková.

Canisterapia využíva pozitívne pôsobenie psa domáceho na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu človeka. Uplatňuje sa hlavne ako pomocná psychoterapeutická metóda v situáciách, keď iné metódy nemožno použiť, alebo nie sú účinné. Kladie dôraz na riešenie psychologických, citových a sociálno – integračných problémov. Pôsobenie na fyzické zdravie človeka je u canisterapie druhotné, motivuje k rehabilitácii a povzbudzuje imunitu prostredníctvom psychiky. Canisterapia môže byť:

  • živelná – klasické držanie psa v domácnosti ako spoločníka a priateľa,
  • riadená – pes patrí terapeutovi, ktorý so psom navštevuje pacientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / NÚDCH, Wikipedia, Foto: Freepik (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies