Peter Pellegrini sa dnes zúčastní neformálneho summitu EÚ

NETKY.SK • 9 Máj 2019, 08:56 • 2 min
Peter Pellegrini sa dnes zúčastní neformálneho summitu EÚ

BRATISLAVA/SIBIU - Premiér Peter Pellegrini dnes odcestoval do rumunského Sibiu, kde sa stretne s hlavami štátov a predsedami vlád krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

Európsky lídri by na tomto podujatí mali predstaviť svoje priority na nadchádzajúcich päť rokov. Pred samotnými rokovaniami by sa v budove miestnej radnice o 12:30 mali stretnúť s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim. Krátko na to sa zúčastnia na pracovnom obede v Brukenthalskom paláci a potom sa opäť vrátia na radnicu, kde budú diskutovať o strategických plánoch Únie na nasledujúce roky.

 

Debaty by sa mali zameriavať predovšetkým na problematiku agendy EÚ na roku 2019 až 2024 týkajúcej sa migrácie, vnútornej bezpečnosti, obrany a boja proti kybernetickým útokom i dezinformáciám. Jednotlivé body budú následne schválené na zasadnutí Európskej rady v júni 2019.

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk v pozývacom liste k podujatiu v súvislosti s tým uviedol, že navrhne, aby sa prijalo vyhlásenie zo Sibiu, ktorým európski lídri vyšlú "signál o jednote a dôvere" v ich spoločné kroky.

 

img

 

Summit v Rumunsku mal byť podľa pôvodného plánu prvým pobrexitovým stretnutím lídrov krajín EÚ. K odchodu Británie zo spoločenstva 29. marca ale nedošlo a brexit sa presunul na 31. októbra. Theresa Mayová sa summitu v Sibiu nezúčastní.

 

img

 

Rumunsko summit symbolicky usporadúva v Deň Európy, ktorý je oslavou mieru a jednoty v Európe a výročím Schumanovej deklarácie podpísanej v Paríži v roku 1950.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona