REPORTÁŽ: Kto bol sv. Valentín? Opýtali sme sa uznávanej etnologičky

NETKY.SK • 13 Február 2020, 14:15 • 2 min
REPORTÁŽ: Kto bol sv. Valentín? Opýtali sme sa uznávanej etnologičky

Väčšina ľudí si myslí, že Valentín je novodobý sviatok, ale práve opak je pravdou. Svätý Valentín naozaj existoval a v našej reportáži ho spoznáš lepšie vďaka známej etnologičke Kataríne Nádaskej.

slovakia

left justify in out

 

14. februára stoji v kalendári meno Valentín. Kto ale bol svätý Valentín, ktorého oslavujú všetci zamilovaní, sa vlastne nevie. Nevie sa ani to, čím si vyslúžil svoje mučeníctvo. Nepoznáme miesto ani dátum jeho narodenia a smrti.

 

Keď v roku 496 pápež Gelasius I. (492-496) prvýkrát stanovil uctievanie svätého Valentína na dátum 14. februára, vyhlásil, že patrí medzi tých, ktorých mená sú právom uctievané, ale ktorých činy pozná iba Boh. Ani netušil, aká veľká je to pravda.

 

Aby toho nebolo málo, katolícka cirkev až do roku 1969 formálne uznávala 11 sviatkov svätého Valentína. Okrem 14. februára to bol ešte 7. január, 2. máj, 16. jún, 31. august, 2. september, 25. október, 1., 3., 11. a 13. november a 16. december.

 

Až v roku 1969 bol jeho sviatok rímsko-katolíckou cirkvou stanovený na 14. februára. U nás na Slovensku sa dostáva do popredia až po roku 1989. 

 

Legiend o sv. Valentínovi je viacero

legenda hovorí, že 14. február začal byť známy ako Deň svätého Valentína až vďaka kresťanskému rímskemu kňazovi Valentínovi, žijúcemu v 3. storočí nášho letopočtu.

 

Cisár Claudius II., vládca Ríma, zakazoval svojim vojakom, aby sa ženili alebo len zasnubovali. Bál sa, že by chceli zostať doma pri svojich rodinách a nešli do boja. Potreboval veľkú armádu. Bol navyše presvedčený o tom, že slobodní sú lepšími vojakmi než ženatí.

 

Valentín však, nedbajúc zákazu, vzdoroval vládcovi a tajne oddával mladé páry. Bol zatknutý, uväznený a popravený 14. februára 269.

 

Pred svojou mučeníckou smrťou vraj Valentín ešte napísal ľúbostný list svojej milovanej dievčine. Tak vznikla neskôr prijatá tradícia zasielania valentínskych želaní.


img

Sv. Valentín

 

Ako sa oslavuje Valentín vo svete?
Vo Veľkej Británii si dvojice dávajú darčeky a valentínky. V grófstve Norfolk na východe Anglicka navyše majú takú obdobu nášho Mikuláša menom Jack Valentine, ktorý nosí darčeky deťom.


Maskotom osláv v Nemecku je prasa, ktoré má symbolizovať lásku a túžbu. Spoločne so štvorlístkom pre šťastie sa objavuje na valentínskych želaniach.

 

V Bulharsku sa okrem Valentína oslavuje deň vinárov, takže nezadaní majú tiež dôvod na to dať si pohárik vína.

Vo Fínsku a Estónsku sa 14. februára sa oslavuje ako deň priateľov.


Na Filipínach sa konajú hromadné svadby. Do stavu manželského tento deň zvyčajne vstúpia stovky párov. Motivuje ich aj to, že sobáše v tento deň finančne podporuje vláda.


V Japonsku je to naopak, než vo väčšine iných krajín. Darčeky tu totiž svojim partnerom dávajú ženy. Muži im to ale oplatí o mesiac neskôr, kedy je v kalendári takzvaný White Day. Svojim drahým polovičkám kupujú bielu čokoládu a spodnú bielizeň rovnakej farby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona