V Čechách sa pri Snemovni protestovalo proti pandemickým opatreniam

NETKY.SK • 7 Júl 2021, 14:55 • 2 min
V Čechách sa pri Snemovni protestovalo proti pandemickým opatreniam

PRAHA - Na Malostranskom námestí v Prahe sa počas dnešnej schôdze Snemovne zišli stovky ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na Malostranskom námestí v Prahe sa počas dnešnej schôdze Snemovne zišli stovky ľudí. Účastníci, mnohí s českými vlajkami, prišli protestovať proti protipandemickým opatreniam.

 

img

 

Prečítajte si: Mikulec: Dočasne zatvorené hraničné priechody sa postupne opäť otvoria

Pokusy opozičných strán diskutovať o nich a pandemickej pohotovosti pritom narazili na odpor vládnych strán ANO a ČSSD. Spolu s vládou rokovanie zablokovali aj komunisti.

Časť demonštrantov sa snažila dostať k Snemovni a ďalší sledujú rokovanie na veľkoplošnej obrazovke na Malostranskom námestí. Protestujú okrem iného proti certifikátom, ktorými sa ľudia preukazujú, že sú zaočkovaní alebo, že majú negatívny test na COVID-19.

Protest mal usporiadať Volný blok nezaradeného poslanca Lubomíra Volného a podľa udalosti na sociálnej sieti Facebook aj iniciatíva Vraťme děti do školy. Volný v Snemovni vyzval ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha, aby ľudí ubezpečil, že do konca volebného obdobia nenavrhne prerokovanie novely zákona o ochrane verejného zdravia, ktorá počíta aj so zavedením „covid pasov“.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Požiar v Ostrave hasiči likvidovali 24 hodín, zasahovalo 45 jednotiek

Minister Vojtěch podľa vlastných slov nevyvíja žiadne úsilie o zrýchlené prerokovanie návrhu, ktorý je v Snemovni a neprešiel ani prvým čítaním, čo prakticky znamená, že do konca volebného obdobia ho ani neprerokujú.

Predseda opozičnej SPD Tomio Okamura v Snemovni nepresadil diskusiu o okamžitom zrušení pandemickej pohotovosti. „Dlhodobo odmietame plošné vládne opatrenia, ktoré by mali navyše platiť i v čase prázdnin a dovoleniek. Vždy hovoríme, že je potrebné zacieliť na ochranu ohrozených skupín,“ skonštatoval Okamura a zároveň odmietol snahy ministra zdravotníctva primať ľudí k očkovaniu.

 

Podobný článok: Nezaočkovaní Česi sa budú musieť po návrate do krajiny testovať

SPD tiež pred schôdzou odmietla nápad ministra Vojtěcha, aby reštaurácie začali kontrolovať, či sú ich hostia neinfekční a či majú platný certifikát o očkovaní, negatívnom teste alebo prekonaní COVID-19.

Šéf Pirátov Ivan Bartoš vládu skritizoval za pomalé očkovanie. Vláda by podľa neho mala poslancov informovať, aké má ďalšie plány. „Očkovanie nepostupuje dostatočne rýchlo,“ upozornil Bartoš. Pre vládu aj opozíciu je júlová schôdza Snemovne jednou z posledných možností ešte niečo presadiť pred voľbami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies