V čase celoplošného testovania by sa nemalo cestovať cez hranice

NETKY.SK • 21 Október 2020, 7:30 • 2 min
V čase celoplošného testovania by sa nemalo cestovať cez hranice

BRATISLAVA - Vláda chce motivovať ľudí, aby v priebehu testovacích dní necestovali cez hranice pokiaľ to nebude nevyhnutné. Pred rokovaním vlády to uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Zatiaľ nie sú kapacity

Dodal, že po celoplošnom testovaní sa zavedú testovania na hraniciach a bude sa to vzťahovať aj na tých, ktorí územím len prechádzajú. Podotkol, že testy budú poskytované na hraniciach zadarmo a budú ich požadovať raz za dva týždne. Ak sa človek pretestuje inde, bude akceptovaný aj iný test. Hranice bude mať na starosti minister vnútra SR. Naď objasnil, že Slovensko nemá kapacity, aby sa testy na hraniciach zaviedli teraz, ale urobí sa tak po pretestovaní.

 

img

 

Čo ak sa testu nezúčastním?
Šéf rezortu obrany vysvetlil, že po celoplošnom pretestovaní sa opatrenia nezrušia a bude platiť kontrola sedemdňového kĺzavého mediánu. Doplnil, že o desaťdňovej karanténe pre tých, ktorí sa testovania nezúčastnia, ešte rozhodujú. "Budeme hľadať také riešenie, ktoré je v súlade s ústavou, s legislatívou a zároveň bude dostatočne motivujúce pre ľudí," povedal.

 

img

 

Podľa neho im veľa informácií poskytne aj pilotné testovanie, ktoré sa ma týkať okresov Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín a Bardejov. Konať sa bude od 23. do 25. októbra.

 

Kedy sa bude testovať? 
Vláda na mimoriadnom rokovaní v nedeľu 18. októbra schválila návrh na celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus. Hlavná časť testovania sa uskutoční od 30. októbra do 1. novembra a od 6. do 8. novembra. Testovať sa bude antigénovými testami, štát ich objednal približne 13 miliónov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona