V Británii zaznamenali 400-percentný nárast populácie babôčky admirálskej

NETKY.SK • 3 August 2023, 10:54 • 2 min
V Británii zaznamenali 400-percentný nárast populácie babôčky admirálskej

LONDÝN - Britská Organizácia na ochranu motýľov (BC) zaznamenala tento rok už približne 170.000 pozorovaní babôčky admirálskej, čo predstavuje oproti vlaňajšku 400-percentný nárast. Podľa vedcov je to zapríčinené klimatickou zmenou, v dôsledku ktorej sú v Británii teplejšie zimy.

slovakia

left justify in out

Babôčka admirálska zvyčajne migruje do Británie zo severnej Afriky alebo kontinentálnej Európy, avšak v posledných rokoch začal tento druh motýľa čoraz viac prezimovávať práve na britských ostrovoch. Tento trend potvrdilo aj tohtoročné veľké sčítanie motýľov v Spojenom kráľovstve. Organizácia na ochranu motýľov to pripisuje zvýšeným teplotám ovzdušia, vďaka čomu tento sťahovavý druh motýľa už nemusí v záujme svojho prežitia na zimu migrovať do teplejších krajín. 

The Guardian pripomína, že tieto motýle zvyčajne na jar odlietajú na sever do Británie, kde kladú vajíčka a potom sa na zimu vracajú do teplejších južných krajín. Tento trend by sa však mohol v dôsledku vyšších teplôt úplne zmeniť a Británia by sa tak pre babôčky mohla stať miestom ich trvalého výskytu. Každoročné sčítavanie motýľov umožňuje britským odborníkom sledovať, akým spôsobom klimatická zmena ovplyvňuje správanie a šírenie hmyzu.

 

Výskumníčka Zoë Randleová z organizácie BC v tejto súvislosti vyzvala obyvateľov Spojeného kráľovstva, aby sa ešte výraznejšie zapojili do sčítavania motýľov, ktoré potrvá do nedele 6. augusta. Pozorovatelia po celej Británii už v rámci neho vykonali viac než 85.000 samostatných sčítaní. "Vzhľadom na to, že klimatické zmeny sú trvalým javom, je potrebné, aby sa ľudia zapojili viac ako kedykoľvek predtým a pomohli nám pochopiť, ako extrémne počasie ovplyvňuje naše motýle," uviedla Randleová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / The Guardian Foto: Butterfly Conservation
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies