Šéf ruskej diplomacie uviedol, že Rusko môže ukončiť dialóg s EÚ

NETKY.SK • 13 Október 2020, 20:51 • 2 min
Šéf ruskej diplomacie uviedol, že Rusko môže ukončiť dialóg s EÚ

MOSKVA - Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov si mysli, že Brusel je voči Moskve arogantný a "správa sa nevhodne v súvislosti so situáciou s Navaľným".

slovakia

left justify in out

Rusko požaduje vzájomný rešpekt

Ak Brusel nepochopí potrebu vzájomne rešpektujúceho dialógu s Kremľom, donúti Rusko ukončiť komunikáciu s Európskou úniou (EÚ). Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov to oznámil 13. októbra na medzinárodnom diskusnom fóre Valdai.

 

"Tí ľudia, ktorí sú zodpovední za zahraničnú politiku na Západe a nerozumejú potrebe vzájomne rešpektujúceho rozhovoru - možno by sme s nimi mali na chvíľu prestať komunikovať," povedal Lavrov.

 

Dôvodom má byť napríklad vyhlásenie šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, podľa ktorej "je dôležité, aby sa Rusko rozlúčilo s ilúziou, že Rusko bude za súčasného vedenia schopné obnoviť status geopolitického partnera EÚ".

 

img

 

"Je to veľmi vážne vyhlásenie z úst najvyššieho úradníka Európskej komisie," zdôraznil šéf ruského rezortu diplomacie. Uviedol tiež, že sa stretol s vysokým predstaviteľom EÚ Josepom Borrellom a povedal mu o arogantnom postoji Bruselu k Moskve. Šéf ruského ministerstva zahraničia sa domnieva, že EÚ sa "správa neprimerane v súvislosti so situáciou s Navaľným".

 

"Pozrite sa, ako teraz prebiehalo rokovanie Rady EÚ pre zahraničnú politiku a aké moralizujúce vyhlásenia zazneli, že Rusko nevyužilo šancu a nevysvetlilo, čo sa stalo Navaľnému," pripomenul.

 

Podľa ministra chce Moskva zistiť, či je za danej situácie možné s Bruselom viesť "aspoň nejaký biznis". Je načase, aby sa Rusko prestalo zameriavať na európskych partnerov a ich hodnotenia, zhrnul Lavrov.

 

Sankcie za Navaľného otravu

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ sa 12. októbra dohodli na uvalení sankcií voči Rusku v dôsledku otravy ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

 

Sankcie budú personálne a dotknú sa tých, ktorí sa podľa Bruselu podieľajú na vývoji, skladovaní a distribúcii nervovoparalytickej látky novičok.

 

img

 

Začiatkom októbra Organizácia pre zákaz chemických zbraní oznámila, že opozičný politik bol otrávený toxínom podobným chemickým bojovým látkam zo skupiny novičok. Rovnaký názor zdieľajú aj odborníci z Nemecka, Švédska a Fínska, ktorí tiež našli u Navaľného stopy otravy novičokom.

 

Súvisiaci článok: Tím expertov z OPCW potvrdil, že Navaľnyj bol otrávený novičokom

 

Rusko odmietlo obvinenia z účasti na otrave opozičníka. Moskva poukazovala na to, že ruskí lekári nenašli stopy žiadneho jedu.

 

Navaľnyj pocítil nevoľnosť počas letu z Tomska do Moskvy 20. augusta. Lietadlo urgentne pristálo v Omsku, politik bol hospitalizovaný a upadol do kómy.

 

O niekoľko dní neskôr bol prevezený do nemocnice v Berlína. V Nemecku sa politik prebudil z kómy. Koncom septembra ho z nemocnici prepustili a aktuálne absolvuje rehabilitáciu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Otrávenie Navaľného budú v Rusku skúmať experti na chemické zbrane



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies