Na nedostatočný pitný režim upozorní moč, koža a jazyk

NETKY.SK • 27 Marec 2023, 10:0 • 2 min
Na nedostatočný pitný režim upozorní moč, koža a jazyk

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU - Väčšina ľudí v seniorskom veku podceňuje dôležitosť pitného režimu a trpí dehydratáciou. Na nedostatok tekutín upozorní nielen smäd, ale i moč, koža a jazyk. Upozornila na to riaditeľka a primárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Mina Bobocká.

slovakia

left justify in out

Geriatrickí pacienti sú obzvlášť rizikovou skupinou. Ide zväčša o pacientov s viacerými chronickými ochoreniami, ktoré sa v kombinácii s nedostatočným pitným režimom môžu výrazne zhoršiť. "Pocit smädu vo všeobecnosti nie je dostatočným dôkazom toho, či človek pije dosť tekutín. Zvyčajne ho pociťujeme až vtedy, keď má telo vody naozaj nedostatok. Starší ľudia pritom smäd cítia ešte menej, následkom čoho sú na dehydratáciu náchylnejší," vysvetlila Bobocká.

 

img

 

Dehydrovaný človek podľa nej menej močí, zvyšuje sa mu tep, znižuje krvný tlak a okysličenie krvi, ktorá je zároveň hustejšia a viac zaťažuje srdce. "Starší ľudia užívajú množstvo liekov, ktoré organizmus zaťažujú, často ich trápi vysoká hladina sodíka, užívajú lieky na odvodnenie. Keď organizmus nie je dostatočne hydratovaný, hrozí nielen kolaps z dehydratácie, ale aj narušenie mnohých biologických procesov, ktoré v tele prebiehajú. To sa môže veľmi negatívne podpísať pod celkový zdravotný stav aj prognózy pacientov," upozornila lekárka.

 

Seniorom odborníci neodporúčajú piť tekutiny nárazovo, ale radšej menej a pravidelne. "Je potrebné, aby vodu mali stále po ruke, obzvlášť, ak majú problém s pohybom. Mám vo zvyku pacientom poradiť, aby si ráno napustili fľašu vody, lebo si tak vedia ľahšie skontrolovať, koľko tekutín vypili. Vhodné je tiež konzumovať ovocie, zeleninu a polievky, naopak čierny čaj, káva či alkohol dehydratáciu organizmu ešte zvýšia," priblížila Bobocká. O stave hydratácie podľa nej veľa napovie samotné telo. "Moč by nemal byť koncentrovaný, jazyk suchý a biely a pokožka je pri dostatočnom pitnom režime elastická," uzavrela. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona