V Británii ukončili vyšetrovanie ohľadom štátnych vyznamenaní

NETKY.SK • 22 August 2023, 11:40 • 2 min
V Británii ukončili vyšetrovanie ohľadom štátnych vyznamenaní

Londýn-Britskí policajti vyšetrili mediálne správy o udeľovaní štátnych vyznamenaní v kráľovej nadácii, ktoré mali niektoré osobnosti získať výmenou za finančné dary

slovakia

left justify in out

V britskej kráľovskej rodine sa dejú veci. Nedávno zvolený kráľ Karol III. (celým menom Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor) sa i s ďalšími členmi svojej významnej rodiny, po vzore svojho otca-princa Filipa a matky Alžbety II. venuje už dlhé roky charitatívnej činnosti. Okrem rôznych verejných zbierok je známa najmä jeho The Prince's Foundation (Princova nadácia). Finančné dary občas vyvolávajú rôzne špekulácie, podobne ako sa to stalo aj v tejto kráľovskej rodine. Vyšetrovaním však nikomu vinu nedokázali. 

 

 

Britská polícia v pondelok uviedla, že ukončila vyšetrovanie mediálnych správ o tom, že niektoré štátne vyznamenania boli udelené za darovanie finančných obnosov niektorej z charitatívnych organizácií kráľa Karola III. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Špeciálny vyšetrovací tím londýnskej metropolitnej polície (SET záležitosť preveroval od vlaňajšieho februára. Denník Sunday Times vtedy priniesol informáciu, že štátne vyznamenanie pre istého saudskoarabského podnikateľa súviselo s darom tisícok libier na projektom podporovaný vtedajším princom Charlesom.

Prokuratúra po preskúmaní všetkých dôkazov uviedla, že vyšetrovanie bude ukončené. Obnoví sa len v prípade, ak sa objavia nové informácie. Úrady dodali, že v priebehu vyšetrovanie nebol nik zadržaný ani obvinený.

 

Reuters pripomína, že po článku denníka The Sunday Times odstúpil z vedenia charity The Prince's Foundation dlhoročný pobočník Karola III. Michael Fawcett. Buckinghamský palác oficiálne ukončenie vyšetrovania nekomentoval, no kráľov hovorca už v minulosti vyhlásil, že Karol III. nemal žiadne vedomosti o tom, že by sa štátne vyznamenania udeľovali za finančné dary. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies