Európsky súd pre ĽP žiada Moskvu o okamžité prepustenie Navaľného

NETKY.SK • 17 Február 2021, 17:06 • 2 min
Európsky súd pre ĽP žiada Moskvu o okamžité prepustenie Navaľného

MOSKVA - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) prikázal Rusku prepustenie väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Rozhodnutie súdu, ktoré bolo v stredu zverejnené na Navaľného webovej stránke, žiada Rusko, aby ho okamžite prepustilo a upozorňuje, že ak to Moskva neurobí, poruší tým Európsky dohovor o ľudských právach.

slovakia

left justify in out

Kauza novičok 
Navaľného, ktorý je najprominentnejším kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina, zatkli minulý mesiac po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Navaľnyj tvrdí, že za jeho otrávením stál Kremeľ. Ruské úrady toto obvinenie popierajú.

 

 

Po príchode do Ruska putoval do cely 
Tento mesiac moskovský súd Navaľného odsúdil na dva roky a osem mesiacov väzenia pre porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia počas zotavovania sa v Nemecku. Podmienečný trest dostal v roku 2014 na základe obvinenia zo sprenevery. Podľa Navaľného bolo jeho obvinenie vykonštruované a európsky súd dospel k záveru, že bolo nezákonné.

 

img

 

Protizákonne však postupuje druhá strana 
Ruské ministerstvo spravodlivosti vo vyhlásení zverejnenom tlačovou agentúrou TASS uviedlo, že požiadavka ESĽP predstavuje "hrubé zasahovanie do justičného systému" Ruska. Ministerstvo uviedlo, že "ESĽP nemôže nahrádzať národný súd alebo rušiť jeho verdikt".

 

Rusko minulý rok prijalo ústavnú zmenu, ktorá deklaruje prednosť národnej legislatívy pred medzinárodným právom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies