Keď Thurzovci kedysi usporiadavali oslavy, vždy to stálo za to

NETKY.SK • 1 Júl 2020, 7:2 • 2 min
Keď Thurzovci kedysi usporiadavali oslavy, vždy to stálo za to

Na históriu by sa zabúdať nemalo.

slovakia

left justify in out

Zábava aj poučenie
Vraj má človek žiť v prítomnosti a neobzerať sa späť. Je to síce múdra a nanajvýš vhodná rada pre každého, napriek tomu je minulosť národa nielen dôležitá, ale aj zaujímavo bohatá. Pri jej skúmaní sa zistí, že aj vtedy sa intrigovalo, ľúbilo, krivdilo, žiarlilo a oslavovalo sa. Z chýb niekdajšej generácie sa v dnešku má poučiť, aby sa rovnaký hriech neopakoval a nevytvoril sa nikdy nekončiaci a zamotaný kruh.


Vedomosť, zábava, výnimočnosť a kúsok skutočnej histórie, sa nachádza aj v knihe Felix a princeznin prsteň, ktorá sa zrodila vďaka vydavateľstvu Class. Jej súčasťou je aj neopakovateľná nádhera v podobe ilustrácií a detský čitateľ, pre ktorého je rozprávka prioritne určená, si zlepší aj schopnosť komunikovať v anglickom jazyku.

 

img

 

Bolo to naozaj
Príbeh popisuje udalosť, ktorá bola ozajstná a vonkoncom nie vymyslená. Rozpráva, okrem iného, o Jurajovi Thurzovi, ktorý bol povolaním palatín, a teda mal druhé najvyššie postavenie v krajine. Významom ho prevyšoval iba kráľ, a ak ten nebol prítomný, palatín ho zastupoval vo všetkom, čo len bolo potrebné. Thurzovou výsadou bolo reprezentovať, a preto i rodinná oslava, ktorá by za iných okolností patrila do záležitostí úzkeho kruhu, zasahovala celučičkú spoločnosť.

 

Osem svadieb
Najväčšou pompéznosťou vynikala svadba a Juraj Thurzo ich usporiadal osem. Musel predsa patrične uctiť nielen svojich sedem dcér, ale aj jediného syna.


Najviac záležať sa dalo na oslávení sobáša najmilšej dcéry, princeznej Barbory a práve jej vydaj je ústrednou témou knihy.

 

img

 

Je nepovšimnutý
Rozprávačom je zvedavý a tentoraz aj trochu nepovšimnutý kocúr Felix, pred ktorým sa otvára dosiaľ nepoznaný život prebiehajúci na stredovekom hrade. Dostane sa do kuchyne a s údivom sa obzerá na zvŕtajúce sa služobníctvo, priplíži sa do salóna, v ktorom sa hoduje a rozhoduje sa o budúcom smerovaní politiky a šokovaný sa stretáva aj s ukrutnosťou v mučiarni. Napokon sprevádza aj princeznú-nevestu, ktorá dychtivo kráča k ženíchovi a šťastne obdivuje prsteň, ktorý od neho prijala ako dar. Onen prsteň je dnes súčasťou šperkovnice na Oravskom hrade.

 

img

 

Povedali o knihe
„Niet lepšieho sprievodcu po hrade ako kocúr. Tu sa vsunie, tam sa poobšmieta, tam povyskočí, dostane sa všade. A máte šťastie, že je váš sprievodca veľmi zvedavý. Chce sa dozvedieť, prečo je hrad dnes hore nohami. Zdá sa, že sa všetko pripravuje na výnimočnú slávnosť," vyjadril sa Milan Kolcun, sprievodca a spisovateľ.


„Prostredníctvom kocúra Felixa sa najmenší čitateľ prenesie do historického obdobia na začiatok 17. storočia a zaujímavým spôsobom spoznáva Oravský hrad a jeho históriu. Vďaka nádherným ilustráciám uvidí hradnú kuchyňu, Thurzov palác, Mučiareň, Rytiersku sálu, vojenský priestor Citadelu... V rozprávke vystupujú skutočné historické postavy, ktoré bývali na Oravskom hrade, ktorý je nielen dominantou Oravy, ale aj Slovenska. Kocúr Felix spoznal život v stredovekom hrade a tiež aj časť histórie našej krajiny," povedala PaedDr. Mária Jagnešáková, riaditeľka Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona